Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Euroskupina sa v princípe dohodla: Schválila trojročný program Grécku

Holandský minister financii Jeroen Dijsselbloem (v strede) hovorí s francúzskym ministrom financii Michelom Sapinom (tretí zľava) a slovenským ministrom finacii Petrom Kažimírom (prvý zľava), archívne foto Foto: TASR/AP

Euroskupina autorizovala krátkodobý úver vo výške 7 miliárd eur.

Dublin 16. júla (TASR) - Euroskupina sa v princípe dohodla na trojročnej finančnej pomoci pre Grécko. Peniaze na pomoc poskytne Európsky stabilizačný mechanizmus. Informovala o tom agentúra APA.

Na to, aby sa mohli začať rokovania s Aténami, musia pomoc ešte schváliť národné parlamenty členských krajín eurozóny, uviedla dnes Euroskupina. Hodnota tretieho záchranného programu nebola spomenutá. Doteraz sa však hovorilo o 86 miliardách eur. Nový program bude financovaný z ESM.

Euroskupina privítala, že grécky parlament schválil prvé úsporné a reformné opatrenia. Formálny začiatok rokovaní o treťom balíku pomoci medzi veriteľmi a Gréckom sa očakáva koncom tohto týždňa.

Podľa predchádzajúcich vyjadrení šéfa Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema by rokovania o novom balíku pomoci mali trvať približne štyri týždne. Ich súčasťou by mal byť aj Medzinárodný menový fond (MMF).

Odporúčajú preklenovací úver

Vysokí predstavitelia ministerstiev financií krajín Európskej únie (EÚ) odporúčajú poskytnúť Grécku preklenovací úver vo výške 7 miliárd eur. Podľa írskeho premiéra Enda Kennyho sa formálne schválenie preklenovacieho financovania očakáva ešte dnes. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ministri financií krajín eurozóny dnes rokovali o Grécku a popoludní by mali konzultovať o uvoľnení krátkodobých financií pre Atény aj so zvyšnými deviatimi ministrami financií EÚ zo štátov, ktoré nie sú členmi menovej únie.

"Skupina ministrov financií eurozóny autorizovala krátkodobý úver vo výške 7 miliárd eur a očakávam, že bude schválený dnes neskôr popoludní," uviedol Kenny pre írsku štátnu televíziu RTE.