Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ministri financií G20 sa dohodli na podpore globálnej konjunktúry

Wolfgang Schäuble Foto: TASR/AP

Závery rokovania v Cairnse sa pokladajú za dôležitý prvok pre stabilizáciu svetovej ekonomiky. Wolfgang Schäuble povedal, že záchranný mechanizmus eurozóny ESM sa nesmie využiť na podporu konjunktúry.

Cairns 21. septembra (TASR) - V austrálskom Cairnse sa dnes skončilo dvojdňové rokovanie ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk 20 najvplyvnejších priemyselných a rozvojových krajín sveta (G20). Agentúra DPA informuje, že hlavným výsledkom stretnutia bola zhoda na opatreniach, ktoré majú posilniť globálnu konjunktúru. Jej hnacím motorom sa stanú investície do infraštruktúry. Tempo rastu svetovej ekonomiky má byť do roku 2018 o 2 % vyššie, než sa prognózovalo v roku 2013.

Agentúra DPA pripomína, že účastníci rokovania prijali nemecké návrhy, aby sa vyššie tempo rastu svetovej ekonomiky zabezpečilo vzostupom súkromných investícií.

V záverečnom dokumente sa upozorňuje na geopolitické hrozby a riziká pretrvávajúce na finančných trhoch. Mimoriadnym problémom je šírenie eboly v Afrike. Dosiahla sa zhoda aj v zosilnení zásadného postupu proti koncernom, ktoré využívajú nedostatky v daňových zákonoch krajín a vyhýbajú sa plneniu daňových povinností.

Závery rokovania v Cairnse sa pokladajú za dôležitý prvok pre stabilizáciu svetovej ekonomiky. Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble povedal, že záchranný mechanizmus eurozóny ESM sa nesmie využiť na podporu konjunktúry. "S financovaním konjunktúry nemá nič spoločné", zdôraznil.

Austrálsky minister financií Joe Hockey o rokovaní v Cairnse povedal, že sa prijala iniciatíva pre oblasť infraštruktúry zameraná na skvalitnenie investícií. "Zhodli sme sa na tom, že sa vzdáme prorastových opatrení z verejných zdrojov a dáme priestor súkromným investíciám," uviedol. V päťročnom programe sa počíta s vytvorením databanky, v ktorej budú pre súkromných investorov informácie o plánovaných projektoch.

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová upozornila na riziká deflácie v rozvinutých krajinách. V záverečnom dokumente sa cituje jej vyjadrenie: "Uvedomujeme si, že sa v období nízkych úrokov môžu nahromadiť na finančných trhoch mimoriadne riziká."

Hockey k téme daňových únikov medzinárodných koncernov uviedol, že sa priestor pre ne uzavrie systémom automatickej výmeny informácií o ich príjmoch. Do systému by sa mali zapojiť aj mnohé ďalšie krajiny. Systém vzájomných informácií by mal do roku 2018 fungovať tak, že ani jedna veľká firma by sa presúvaním svojho zisku medzi krajinami, v ktorých pôsobí, už nemala vyhnúť daňovým povinnostiam.

Epidémia eboly v západnej Afrike môže mať vážne dôsledky pre hospodársky rast a stabilitu krajín a regiónov, v ktorých sa šíri. Poukazuje sa na nevyhnutnosť primeranej medzinárodnej reakcie na ňu