Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ministri financií G20 vyzvali na dialóg pri riešení obchodných sporov

inistri financií a guvernéri centrálnych bánk skupiny G20 pózujú pre spoločnú fotografiu na summite 19. marca 2018 v Buenos Aires. Foto: TASR/AP

Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk skupiny G20 síce podčiarkli dôležitosť medzinárodného obchodu, ale vyhli sa otvorenej kritike protekcionistických opatrení USA.

Buenos Aires 21. marca (TASR) - Svetoví finanční lídri v utorok zopakovali svoj záväzok bojovať proti protekcionizmu a vyzvali na "ďalší dialóg". O niekoľko dní majú vstúpiť do platnosti clá na dovoz ocele a hliníka do USA. Navyše americký prezident Donald Trump pripravuje sankcie proti Číne.

Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk skupiny G20, ktorá združuje 20 najväčších ekonomík sveta, síce podčiarkli dôležitosť medzinárodného obchodu, ale vyhli sa otvorenej kritike protekcionistických opatrení USA.

"Medzinárodný obchod a investície sú dôležitými motormi rastu, produktivity, inovácií, tvorby pracovných miest a rozvoja," uvádza sa v záverečnom vyhlásení ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk skupiny G20. Ekonomické a geopolitické napätia rovnako ako nedávne kolísanie na trhoch môžu predstavovať riziká pre rast.

"Globálny finančný systém musí zostať otvorený, odolný a musí naďalej podporovať rast a byť ukotvený v dohodnutých medzinárodných štandardoch," uvádza sa tiež vo komuniké, ktoré odkazuje na vyhlásenie z hamburského summitu G20 z vlaňajšieho v júla. Finanční lídri síce zdôraznili, že je potrebné bojovať proti protekcionizmu, ale uznali legitimitu využívania zákonných ochranných nástrojov.

Americký minister financií Steven Mnuchin v Buenos Aires vyhlásil, že nové dovozné clá USA nie sú o protekcionizme ale o férovom a vzájomnom obchode. Prezident Trump sa podľa neho síce neobáva obchodnej vojny, ale jeho administratíva o ňu ani neusiluje.

Mnohé krajiny, vrátane Nemecka, Francúzska, Argentíny a Brazílie, vyjadrili na stretnutí obavy z protekcionistických opatrení USA. Je dôležité "stále znova vysielať signály proti protekcionistickým tendenciám", uviedol nemecký minister financií Olaf Scholz.