Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ministri financií v Bruseli hľadajú konečnú podobu rozpočtu roku 2017

Stretnutie ministrov financií Európskej únie v Bruseli na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

V mene Rady EÚ rokovania povedie zástupca ministra financií Estónska a hlavný vyjednávač pre rozpočet EÚ 2018 Märt Kivine. Estónsko je na čele rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ.

Brusel 17. novembra (TASR) - Piatkové zasadnutie ministrov financií EÚ (Ecofin) v Bruseli je zamerané na tzv. zmierovacie rozhovory s vyjednávačmi Európskeho parlamentu (EP) o podobe konečného rozpočtu EÚ na rok 2018.

Európsky týždenník Politico upozornil, že zrejme pôjde o dlhé rokovania, ktoré sa môžu pretiahnuť cez noc až do soboty (18.11). V mene Rady EÚ rokovania povedie zástupca ministra financií Estónska a hlavný vyjednávač pre rozpočet EÚ 2018 Märt Kivine. Estónsko je na čele rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ.

"Návrh Rady je konzervatívnejší ako návrh Európskeho parlamentu, čo je obvyklé. Rozdiel nie je väčší v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, máme rovnaké priority a je v záujme všetkých dosiahnuť dohodu," vyhlásil Kivine pred rokovaniami ministrov.

Pri predkladaní svojho návrhu Rada a EP vzali do úvahy návrh rozpočtu, ktorý v máji predložila Európska komisia, a podľa ktorého by rozpočet EÚ na rok 2018 mal byť 160,6 miliardy eur. Rada navrhla, aby bol rozpočet znížený o 1,8 miliardy eur. Na druhej strane predseda europarlamentu Antonio Tajani žiada, aby rozpočet bol navýšený o dve miliardy eur voči pôvodnému návrhu eurokomisie.

Estónske predsedníctvo zdôraznilo, že rozpočtové priority Rady a EP sú rovnaké - konkurencieschopnosť EÚ s dôrazom na výskum a vývoj, zamestnanosť, hospodársky rast a transeurópsku infraštruktúru, a tiež riešenie migračnej krízy a posilnenie bezpečnosti.

Zmierovací výbor pozostáva z členov Rady EÚ alebo ich zástupcov a rovnakého počtu členov zastupujúcich Európsky parlament. Slovensko na rokovaniach zastupuje vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík.

Diskusie v rámci Ecofinu predstavujú poslednú fázu rokovaní o rozpočte EÚ, ktoré trvali niekoľko mesiacov. Ak sa nepodarí dosiahnuť dohodu, Európska komisia bude musieť predložiť nový návrh rozpočtu na rok 2018 a rokovania o ňom by trvali asi niekoľko týždňov.