Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Povodne spôsobili za prvý polrok škody za takmer 22 miliónov eur

Na snímke ľudia sa pozerajú na autá zakliesnené pod mostom v rozvodnenom potoku v obci Jurské 16. mája 2014. Foto: TASR/ Oliver Ondráš

Najviac trpel Prešovský kraj. Tu bolo zaznamenaných 42 povodní na riekach Poprad a Dunajec, 31 povodní na Bodrogu a 46 povodní na Hornáde.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Počas prvého polroka spôsobili povodne na území Slovenska škodu vo výške 21,83 milióna eur. Konštatuje to správa ministerstva životného prostredia, ktorú dnes schválila vláda.

Rezort sumarizoval priebeh a následky povodní v danom období. Zima a prvá polovica jari bola pritom z tohto hľadiska mimoriadne priaznivá. Na Slovensku bolo od 28. augusta 2013 až 201 dní bez povodne.

Prvá lokálna udalosť tohto typu prišla až 17. marca v obci Veľký Biel (okres Senec). Po nej nasledovalo ešte ďalších 44 pokojných dní, konštatuje správa. Vývoj v ďalšom období však už nebol tak priaznivý. Do 29. mája II. alebo III. povodňový stupeň vyhlásili v 201 obciach, povodňových úsekoch alebo povodňou ohrozených územiach.

Povodne zasiahli až osem z celkovo desiatich povodí na Slovensku, ušetrené ostali povodia Moravy a Dunaja. S výnimkou Torysy a Hornádu však nezasiahli ani jeden väčší vodný tok. Prevažne prebiehali v horných častiach povodí menších vodných tokov. Najviac trpel Prešovský kraj. Tu bolo zaznamenaných 42 povodní na riekach Poprad a Dunajec, 31 povodní na Bodrogu a 46 povodní na Hornáde.

Povodne si v 1. polroku 2014 nevyžiadali ľudský život, ministerstvo uviedlo, že k tomu prispeli efektívne zorganizované záchranné práce. Zaplavených bolo 1407 obytných budov a 666 nebytových budov. Voda poškodila viac ako 22 kilometrov ciest I. triedy a takmer 120 kilometrov II. a III. triedy.

Počas rokov 1996 až 2013 spôsobili povodne na Slovensku škody v celkovej výške 1,214 miliardy eur, čo je priemerne ročne takmer 67,5 milióna eur. Túto štatistiku však výrazne ovplyvňuje extrémny rok 2010, keď výška škôd dosiahla takmer 481 miliónov eur.

"Ak sa v druhom polroku nevyskytnú mimoriadne veľké povodne, ktoré by zasiahli rozsiahle územia, tak by sa z hľadiska výšky povodňových škôd mohol rok 2014 zaradiť medzi priemerné roky," konštatuje envirorezort. Pripomína však, že príroda je nevyspytateľná.

Najväčšie škody utrpeli z titulu povodní v 1. polroku samosprávne kraje, celkovo to bolo 9,343 milióna eur. Z toho sa až 7,56 milióna eur týkalo Prešovského kraja. Majetku štátu sa týkajú škody vo výške 6,28 milióna eur.

Povodne v 1. polroku 2014 podľa ministerstva ukázali, že systém ochrany pre nimi má na Slovensku dobré základy. "Napriek tomu je však nevyhnutné sústavne a systematicky pracovať na jeho zdokonaľovaní," skonštatoval envirorezort.


Vláda pomôže samosprávam s riešením mimoriadnych udalostí

Vláda dnes podporila riešenie viacerých mimoriadnych udalostí. Spolu na tento účel vyčlenila 302 tisíc eur. Materiál predkladal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Peniaze sú určené na výdavky súvisiace so záchrannými prácami pri zosuve pôdy v obci Banka pri Piešťanoch, pri úniku ropných látok v meste Kežmarok, pri veternej smršti vo Vysokých Tatrách, Zuberci a Mútnom a tiež sa týkajú prívalového dažďa v obci Trstín a silnej búrky s veternou smršťou v obci Mostová.

Kabinet odsúhlasil aj dotáciu na dokončenie mosta v obci Bukovce (okres Stropkov), ktorý zničili povodne ešte v roku 2010. Z celkovej čiastky sem poputuje 192 tisíc eur. Mimoriadnymi udalosťami postihnuté obce dostanú zvyšných 128 tisíc eur cez rozpočtovú kapitolu ministerstva vnútra, ktoré preverovalo opodstatnenosť požiadaviek.

Najvyššiu sumu, necelých 72 tisíc eur, získa obec Banka (okres Piešťany), kde došlo 7. januára tohto roku k zosuvu zalesnenej pôdy a zavaleniu jedinej príjazdovej cesty do lokality Červená veža, kde sa nachádzajú tri hotely, rodinné domy a chaty.

Mimoriadna situácia nastala po májovej veternej smršti v oravských obciach Zuberec a Mútne, tie získajú viac ako tisíc a takmer 11 tisíc eur. Stromy popadané v dôsledku silného vetra tu zatarasili viacero ciest, rovnako ako vo Vysokých Tatrách, kde zablokovali aj železničnú trať medzi Starým Smokovcom a Štrbským Plesom a znefunkčnili Tatranskú elektrickú železnicu. Mestu Vysoké Tatry vznikli výdavky vo výške 22.700 eur.

Viac ako 12.000 eur získa mesto Kežmarok, kde 14. marca unikli ropné látky v priestoroch bývalých kasární do rieky Poprad. Prívalový dážď narobil koncom mája problémy v obci Trstín v Trnavskom okrese. Silná búrka s veternou smršťou zasiahla 29. júna Mostovú (okres Galanta). Trstín získa viac ako 3.000 eur.

Obce môžu v prípade mimoriadnych udalostí požiadať štát, aby im preplatil výdavky na záchranárske práce. Výdavky si obec uplatňuje na okresnom úrade, ktorý požiadavky verifikuje a predkladá ministerstvu vnútra. To ich zapracuje do materiálu na rokovanie vlády s požiadavkou o súhlas s ich úhradou z rezervy vlády.