Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

MIRRI: Štvrtý hackathon vyhral tím s návrhom digitálnej brány

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Na štvrtom hackathone sa v Bratislave od 8. septembra do 9. septembra tohto roka stretlo viac ako 65 účastníkov v rámci 18 tímov.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Víťazom štvrtého hackathonu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR sa stal tím ZARF, ktorý pre reguláciu vjazdu automobilov do historického centra Bratislavy navrhol digitálnu bránu. Ich riešenie by zdigitalizovalo vytváranie a vybavovanie žiadostí na vstup vozidiel, ako aj monitorovanie vstupov do pešej zóny pomocou automatizovaného systému čítania EČV, informoval rezort vo štvrtok.

"Vďaka tomuto postupu bude možné zasielať pokuty pri neoprávnenom vjazde do historického centra Bratislavy, informovať policajné zložky v reálnom čase a vytvárať štatistiky pre mestskú časť Bratislava-Staré Mesto. Brána je navrhnutá tak, aby bola otvorená pre všetkých a pri vjazde každé vozidlo informovala, či má do centra mesta vstup povolený, alebo naopak, dané vozidlo do Starého Mesta nepatrí," vysvetlilo MIRRI SR.

Na druhom mieste sa umiestnil tím Fireflies zo štúdia Lighting Beetle. Ich riešením je odstránenie existujúcich automatických výsuvných stĺpikov a zavedenie kontroly vstupu pomocou kamier s automatickým rozpoznávaním záchranných zložiek.

Tretie miesto obsadil tím Wezeo s návrhom aplikácie, ktorá by používateľov sprevádzala celým procesom žiadosti o vjazd do historického centra a v prípade potreby im aj pomohla pomocou jednoduchého chatbota.

Na štvrtom hackathone sa v Bratislave od 8. septembra do 9. septembra tohto roka stretlo viac ako 65 účastníkov v rámci 18 tímov. Rezort investícií plánuje do roku 2026 zrealizovať sériu tematických hackathonov financovaných z Plánu obnovy a odolnosti SR v rámci Komponentu 17: Digitálne Slovensko.