Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

MIRRI: Švajčiarsko poskytne Slovensku viac ako 44 mil. eur na regióny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Cieľom je podporiť odborné vzdelávanie, ochranu prírody či rozvoj udržateľného cestovného ruchu a zdravého životného štýlu.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Z Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce pôjde na rozvoj slovenských regiónov viac ako 44 miliónov eur. Cieľom je podporiť odborné vzdelávanie, ochranu prírody či rozvoj udržateľného cestovného ruchu a zdravého životného štýlu, o čom v utorok informovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

"Prostredníctvom Švajčiarskeho finančného mechanizmu, z ktorého je pre SR vyčlenených 44 miliónov eur, dôjde k znižovaniu hospodárskych a sociálnych rozdielov. Program švajčiarsko-slovenskej spolupráce je zameraný nielen na podporu regionálneho rozvoja, ale napríklad aj na odborné vzdelávanie mladých ľudí v perspektívnych oblastiach. Rovnako dôležitý je aj pre rozvoj spolupráce oboch našich krajín," objasnila štátna tajomníčka MIRRI SR Barbora Lukáčová.

Program švajčiarsko-slovenskej spolupráce má v novom programovom období platnom do roku 2029 tri oblasti podpory. Prvou je Zlepšenie kvality a atraktívnosti počiatočného a vyššieho odborného vzdelávania, na ktorú je vyčlenených približne šesť miliónov eur.

Nasleduje oblasť Podpora trvalo udržateľného cestovného ruchu a posilňovanie biodiverzity v chránených územiach, s príspevkom vo výške 23,8 milióna eur. Treťou oblasťou je Švajčiarsko-slovenský program Zdravie s alokáciou 15,6 milióna eur.

Cieľom rezortu investícií je nadviazať na predchádzajúci Program švajčiarsko-slovenskej spolupráce 2007 - 2017. "Naše ministerstvo má bohaté skúsenosti s riadením eurofondových programov a Grantov EHP a Nórska. Sme pripravení ich zužitkovať aj pri Programe švajčiarsko-slovenskej spolupráce a čo najviac prispieť k znižovaniu administratívnej záťaže s cieľom úspešnej implementácie projektov," dodala Lukáčová.

V predchádzajúcom období bolo z tohto programu podporených 19 projektov a dva fondy v celkovej výške viac ako 60 miliónov eur.