Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

MIRRI: Vedomosti z kybernetickej bezpečnosti si možno otestovať

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Svoje vedomosti si môžu používatelia podľa MIRRI otestovať na portáli https://ctf.kyberakademia.sk/, kde je viac ako 50 úloh.

Bratislava 8. februára (TASR) - Ľudia si môžu otestovať svoje vedomosti v oblasti kybernetickej a informačnej bezpečnosti. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR pri príležitosti dňa bezpečnejšieho internetu.

Svoje vedomosti si môžu používatelia podľa MIRRI otestovať na portáli https://ctf.kyberakademia.sk/, kde je viac ako 50 úloh od phishingového testu, forenzných analýz, po steganografiu, teda techniku skrývania informácií v inom médiu tak, aby bolo nemožné alebo ťažké zistiť prítomnosť týchto skrytých údajov.

"Samotnú bezpečnosť a budovanie bezpečnostného povedomia treba chápať ako nekončiaci sa proces, v rámci ktorého sú najslabším článkom práve jednotlivci - zamestnanci. Naším spoločným cieľom nie je iba budovať lepšiu obranyschopnosť organizácií verejnej správy voči kybernetickým hrozbám, ale predovšetkým chrániť zamestnancov a ich blízkych," povedal štátny tajomník MIRRI Ivan Ivančin.

Priblížil, že v rámci projektu sekcie kybernetickej bezpečnosti MIRRI "Výcvikové a školiace stredisko pre bezpečnosť prevádzky a správy IT pre sektor verejnej správy" vznikol vzdelávací portál CTF (Capture The Flag), kde si ľudia môžu otestovať svoje vedomosti v oblasti kybernetickej a informačnej bezpečnosti.

"Kybernetické útoky sú čoraz sofistikovanejšie a práve prevencia a vzdelávanie sa v tejto oblasti sú kľúčové k prekonávaniu týchto nástrah," zdôraznil Ivančin.

Portál bol podľa MIRRI spustený 20. decembra 2023 a registrovaní používatelia si formou súťaže otestovali svoje schopnosti v rôznych oblastiach kybernetických bezpečnostných výziev. Z vyhodnotených testov možno podľa ministerstva investícií konštatovať, že v oblasti kyberbezpečnosti je stále priestor na zlepšovanie. Z celkového počtu riešených úloh bolo 56 % nesprávne vyriešených.