Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Misia MMF začala druhú revíziu ukrajinského úverového programu

Na tejto fotografii, ktorú poskytla ukrajinská pohotovostná služba, pracovníci záchrannej služby pracujú na uhasení požiaru po ruskom útoku v Čerkasách na Ukrajine vo štvrtok 21. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Štvorročný program MMF pre Kyjev je súčasťou globálneho balíka pomoci vo výške 115 miliárd USD na podporu jeho ekonomiky v čase, keď čelí invázii ruskej armády.

Kyjev 25. septembra (TASR) - Monitorovacia misia Medzinárodného menového fondu (MMF) začala v pondelok s druhým preskúmaním viacročného úverového programu pre Ukrajinu vo výške 15,6 miliardy USD (14,65 miliardy eur). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Zástupca MMF Vahram Stepanyan vo vyhlásení uviedol, že misia bude diskutovať s ukrajinskou vládou o aktuálnom hospodárskom vývoji a fiškálnej, finančnej a štrukturálnej politike.

Štvorročný program MMF pre Kyjev je súčasťou globálneho balíka pomoci vo výške 115 miliárd USD na podporu jeho ekonomiky v čase, keď čelí invázii ruskej armády.

Ukrajinskú ekonomiku zasiahla 19 mesiacov trvajúca vojna. Vláda sa pri financovaní sociálnych a humanitárnych platieb vo veľkej miere spoliehala na pomoc Západu. Podľa kabinetu v Kyjeve ukrajinské firmy sa prispôsobili novej vojnovej realite a ekonomika sa tento rok zotavuje rýchlejšie, než sa očakávalo.

"Po poklese o 29,1 % v minulom roku dnes vidíme rast hrubého domáceho produktu (HDP)," uviedla vo svojom príspevku na Facebooku Julia Svyrydenková, ministerka hospodárstva.

"Teraz môžeme s istotou povedať, že ekonomika sa prispôsobila podmienkam vyššej moci. Predpovedáme, že pozitívny trend bude pokračovať," dodala.

Oficiálne štatistiky ukázali, že HDP Ukrajiny vzrástol v 2. štvrťroku 2023 o 19,5 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Rezort hospodárstva očakáva v tomto roku rast ekonomiky približne o 4 % a v budúcom roku až o 5 %.

Podľa údajov ministerstva financií Ukrajina už tento rok dostala od MMF približne 3,6 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0647 USD)