Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

MMF doteraz získal prísľuby na navýšenie zdrojov o 357 miliárd dolárov

Riaditeľka MMF Christine Lagardeová Foto: TASR/AP

Úverová kapacita MMF je momentálne na úrovni 380 miliárd USD.

Washington 20. apríla (TASR) - Medzinárodný menový fond získal doteraz prísľuby na navýšenie zdrojov potrebných na riešenie problémov zadlžených krajín eurozóny minimálne 357 miliárd USD (270,62 miliardy eur).

Uviedla to dnes šéfka MMF Christine Lagardeová. Ako povedala, medzi zatiaľ poslednými krajinami, ktoré dodatočné financie prisľúbili, sú Británia, Austrália, Južná Kórea a Singapur. Ich spoločný príspevok predstavuje 41 miliárd USD, pričom Británia krátko predtým oznámila, že fondu poskytne 15 miliárd USD.

"Spolu s týmito financiami má MMF prisľúbených 357 miliárd USD," povedala Lagardeová. "Takáto široká odozva na našu žiadosť na navýšenie finančných zdrojov pomôže zvýšiť ekonomickú a finančnú stabilitu vo svete, čo je v záujme všetkých členských krajín," dodala šéfka fondu.

Úverová kapacita MMF je momentálne na úrovni 380 miliárd USD. Viac úverov by fond v prípade núdzovej situácie v eurozóne alebo inde poskytnúť nemohol.

S novými úvermi, ktoré členské krajiny prisľúbili, sa však jeho úverová kapacita zvyšuje na viac než 700 miliárd USD, pričom táto suma sa ešte môže zvýšiť.


Británia poskytne MMF úver v objeme 15 miliárd dolárov

Británia poskytne Medzinárodnému menovému fondu (MMF) v rámci navyšovania jeho zdrojov úver vo výške 15 miliárd USD (11,37 miliardy eur). Oznámil to vo Washingtone v rámci schôdzky ministrov financií G20 britský minister financií George Osborne.

Poskytnutie financií fondu označil Osborne za potvrdenie fiškálnej sily Británie. Ako pre novinárov povedal, Londýn môže Medzinárodnému menovému fondu prispieť, pretože úsporné opatrenia, ktoré Británia v minulých rokoch zrealizovala, posilnili ekonomickú pozíciu krajiny.

Napriek tomu je príspevok Británie podľa analytikov relatívne nízky. Napríklad Japonsko prisľúbilo MMF na navýšenie zdrojov až 60 miliárd USD.