Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Ekonomika

MMF stiahol svojich expertov z Grécka

Ilustračná snímka Foto: TASR

Dôvodom je to, že grécka vláda naďalej odmieta reformy. Gréci naopak tvrdia, že príčinou sú ortodoxné veľkonočné sviatky, ktoré sa konajú o týždeň neskôr.

Atény 3. apríla (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) stiahol svojich expertov z Atén. Informovala o tom agentúra APA.

Experti Medzinárodného menového fondu odišli z Grécka, uviedol internetový portál Spiegel Online. Dôvodom je to, že grécka vláda naďalej odmieta reformy.

Gréci naopak tvrdia, že príčinou sú ortodoxné veľkonočné sviatky, ktoré sa konajú o týždeň neskôr. Rokovania, ktoré majú viesť k uvoľneniu ďalších peňazí zo záchranného programu, ktoré Atény naliehavo potrebujú, sa tak môžu obnoviť až v polovici apríla, tvrdí Spiegel Online.

Podľa mediálnych správ Aténam hrozí, že sa do platobnej neschopnosti dostanú 9. apríla, keď majú vyrovnať splátku úveru MMF.

Splátku úveru MMF vyrovnáme včas

Grécko načas vyrovná splátku úveru Medzinárodnému menovému fondu (MMF), snažil sa upokojiť obavy z platobnej neschopnosti Atén tajomník ministerstva financií Dimitris Mardas. Jej splatnosť je 9. apríla. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

V uplynulých dňoch sa objavili mediálne správy, podľa ktorých Grécko nemá dostatok prostriedkov na vyrovnanie splátky MMF. Krajiny eurozóny a MMF zastavili uvoľnenie zvyšných peňazí zo záchranného balíka pre Grécko, kým sa nová grécka vláda nedohodne s veriteľmi na reformách.

Minister vnútra Nikos Voutzis v stredu (1. 4.) v rozhovore pre nemecký týždenník Spiegel uviedol, že Atény nemajú dostatok peňazí a že dajú prednosť vyplateniu dôchodkov a miezd pred vyrovnaním splátky MMF vo výške 450 miliónov eur. Grécka vláda to neskôr poprela.

To, že sa Aténam 9. apríla minú peniaze, mali podľa zdrojov oboznámeným so záležitosťou Gréci oznámiť aj predstaviteľom eurozóny. Grécke ministerstvo to však dementovalo.

"Nás zaujíma, aby sme svoje záväzky včas vyrovnali," uviedol Mardas v rozhovore pre televíznu stanicu Ant1. "Sme pripravení zaplatiť 9. apríla."