Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Vyrieši sa spor týkajúci sa ďalšej pomoci Grécku? MMF verí, že čoskoro

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Hovorca MMF nevyvrátil mediálne správy, že možno MMF sa zatiaľ nebude finančne podieľať na ďalšej pomoci Grécku a počká na nemecké parlamentné voľby, ktoré sa budú konať 24. septembra.

Washington/Atény 25. mája (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) je optimistický a dúfa, že spor týkajúci sa pokračovania pomoci Grécku sa čoskoro vyrieši. "Všetci veria, že riešenie je možné a že sa dosiahne v priebehu niekoľkých týždňov na ďalšom stretnutí Euroskupiny," povedal hovorca MMF Gerry Rice. Podobne sa vyjadrovali aj ministri financií eurozóny po svojom poslednom zasadnutí, ktoré sa konalo v noci na utorok (23. 5.).

Podľa Ricea existuje niekoľko možností dosiahnutia dohody. "Skúmame všetky," uviedol Rice. Potvrdil tiež, že MMF naďalej zastáva názor, že je nutné nájsť trvalé riešenie gréckych dlhových problémov.

Dlhodobý primárny prebytok, do ktorého sa nezapočítavajú náklady na obsluhu dlhu, na úrovni 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) je pre gréckych občanov dlhodobo neúnosný. "Znamenalo by to príliš vysoké úspory pre Grékov."

Rice nevyvrátil mediálne správy, že možno MMF sa zatiaľ nebude finančne podieľať na ďalšej pomoci Grécku a počká na nemecké parlamentné voľby, ktoré sa budú konať 24. septembra. Nemecký spolkový snem (Bundestag) rozhodol, že Nemecko sa bude len vtedy podieľať na pomoci Grécku, ak na nej bude participovať aj MMF.