Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

MMF zatvorí svoje budapeštianske stále zastúpenie

Foto: business-standard.com

MMF mieni v budúcnosti pokračovať v spolupráci s Maďarskom v rámci pravidelných dvojstranných rokovaní, ako je to aj v prípade iných krajín, uzatvára dokument fondu.

Budapešť 15. júla (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) po augustovom ukončení funkčného obdobia šéfky budapeštianskeho stáleho zastúpenia MMF Iryny Ivaščenkovej nebude hľadať jej nástupcu. Vyplýva to z dnešného vyhlásenia fondu pre maďarský server Potfolio.hu v súvislosti s tým, že Maďarská národná banka (MNB) vyzvala MMF, aby zatvoril svoje zastúpenie v krajine.

Hovorkyňa MMF Angela Gaviria vo vyhlásení ďalej podotkla, že účasť MMF v jednotlivých členských krajinách je založená na pozvaní orgánov danej krajiny a v prípade Maďarska nebude hľadať nástupcu. Koncom augusta tak v podstate skončí svoju činnosť budapeštianske stále zastúpenie MMF, dodáva Portfolio.hu.

MMF mieni v budúcnosti pokračovať v spolupráci s Maďarskom v rámci pravidelných dvojstranných rokovaní, ako je to aj v prípade iných krajín, uzatvára dokument fondu.

Guvernér MNB György Matolcsy v liste šéfke fondu Christine Lagardeovej uviedol, že stále zastúpenie MMF v Maďarsku je "neopodstatnené". Maďarsko chce aj tak do konca tohto roka splatiť fondu úver, ktorý dostalo v roku 2008. Vláde Viktora Orbána, ktorá sa k moci dostala v roku 2010, sa podarilo stlačiť rozpočtový deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a znížiť verejný dlh, píše sa v liste.

MMF a EÚ poskytli na začiatku globálnej finančnej krízy vtedajšej sociálno-liberálnej vláde záchranný úver vo výške 20 miliárd eur. Neskoršie pokusy Orbánovej vlády o rokovania s MMF stroskotali, pretože Budapešť odmietala navrhované úsporné opatrenia.

Matolcsy, ktorý je na čele MNB štyri mesiace, je otvoreným politickým partnerom premiéra Orbána. Ako minister financií (od nástupu Orbánovej vlády v roku 2010 až do marca 2013) je považovaný za architekta neortodoxnej hospodárskej politiky Orbánovho kabinetu, ktorá je založená na osobitých daniach pre veľké firmy. Premiér Orbán vždy obhajoval nezávislosť krajiny od MMF a ďalších západných veriteľov.

Maďarská ekonomika vlani klesla o 1,7 %.