Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Ekonomika

MMF podmieňuje pokračovanie pomoci Kyjevu výrazným rastom cien plynu

Chris Jarvis Foto: TASR/AP

Na Ukrajine sa v októbri uskutočnia parlamentné voľby a vláda nemá záujem v takomto období zvýšiť ceny pre domácnosti o 30 až 50 %.

Kyjev 28. mája (TASR) - Ukrajina bude musieť výrazne zvýšiť ceny plynu pre domácnosti, ak bude chcieť obnoviť prísun financií od Medzinárodného menového fondu (MMF). Povedal to dnes šéf misie MMF, ktorá pricestovala do Kyjeva.

Na Ukrajine sa v októbri uskutočnia parlamentné voľby a vláda nemá záujem v takomto období prijať politicky riskantný krok zvýšenia cien plynu a tepla pre domácnosti o 30 až 50 %. Podľa ekonómov je to však nevyhnutný krok na zvýšenie financií v štátnom rozpočte.

Ukrajinská vláda sa snaží znížiť tlak na štátny rozpočet vyrokovaním lepších cien za plyn s Ruskom, Moskva však zatiaľ Kyjevu vyjsť v ústrety neplánuje.

Na otázku, čo by Ukrajina mala urobiť, aby MMF obnovil program finančnej pomoci, šéf misie fondu Christopher Jarvis uviedol, že Kyjevu "odporúčajú výrazné zvýšenie cien zemného plynu a ich následné pravidelné zvyšovanie, ktoré by umožnilo eliminovať dotácie".

"Ak bude vláda ochotná urobiť v tejto oblasti potrebné kroky, MMF je pripravený na obnovenie rozhovorov o ďalšej fáze úverového programu," dodal Jarvis.