Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

MMF povedal Grékom, že už im nemôže poskytnúť financie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Holandský premiér Mark Rutte sa dnes vyjadril, že Grécko bude musieť pristúpiť na hlboké reformy, ak chce zostať v eurozóne.

Washington/Atény/Amsterdam 6. júla (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) v pondelok povedal Grécku, že nemôže poskytovať financie krajinám, ktoré neuhradili platby splatné medzinárodnému veriteľovi. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na predstaviteľa MMF.

Podľa jeho slov výkonná riaditeľka MMF Christine Lagardeová hovorila s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom o tom, že Gréci v referende odmietli podmienky medzinárodných veriteľov. "Vysvetlila mu, že fond nemôže vyplácať vzhľadom na jeho politiku týkajúcu sa omeškaných splátok," povedal.

Grécky premiér povedal v dnešnom telefonáte prezidentovi Európskej centrálnej banky (ECB) Mariovi Draghimu, že je potrebné ihneď zrušiť kontrolu kapitálu v Grécku. Informoval o tom grécky vládny predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný.

Uviedol, že Tsipras rokoval so šéfom ECB aj o nedostatku likvidity v gréckych bankách. Banky sú zatvorené a výbery z bankomatov obmedzené už vyše týždňa po tom, ako vláda zaviedla kontrolu kapitálu v snahe zabrániť krachu bankového systému.

Holandský premiér Mark Rutte sa dnes vyjadril, že Grécko bude musieť pristúpiť na hlboké reformy, ak chce zostať v eurozóne. V rozprave v parlamente po gréckom odmietnutí podmienok medzinárodných veriteľov v referende Rutte povedal, že jeho vláda nie je ochotná požičať Grécku ďalšie financie, ak nepristúpi na reformy.

"Ak veci zostanú ako sú, sme na mŕtvom bode. Nemajú inú možnosť, musia byť pripravení prijať hlboké reformy," citovala ho agentúra Reuters.

Povedal, že veritelia nemajú v úmysle pripraviť nový návrh po nedeľňajšom výsledku referenda a je na gréckej vláde, aby prišla s novým návrhom ešte pred mimoriadnym summitom európskych lídrov v utorok.