Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný menový fond schválil pomoc pre mongolskú ekonomiku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výmenou za finančnú pomoc mongolská vláda súhlasila so zvýšením daní a znížením výdavkov.

Washington 25. mája (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) schválil úverový program v celkovej hodnote vyše 5 miliárd USD na stabilizáciu ekonomiky Mongolska a podporu hospodárskych reforiem. Výmenou za finančnú pomoc mongolská vláda súhlasila so zvýšením daní a znížením výdavkov.

Ekonomika Mongolska rástla v rokoch 2011 až 2013 dvojciferným tempom, keď rozsiahle ložiská nerastných surovín lákali zahraničných investorov. Práve rozmach ťažobného sektora prispel len v roku 2011 k rastu ekonomiky až o 17,5 %. Od roku 2016 však krajina zápasí s ekonomickou krízou, pod ktorú sa podpísali prepad cien komodít a pokles dopytu z Číny, ktorá sa na mongolskom exporte podieľala až 90 %.

Nepriaznivú situáciu by mal zlepšiť 3-ročný úverový program v celkovej hodnote 5,5 miliardy USD (4,91 miliardy eur), na ktorom sa okrem MMF podieľajú aj ďalšie donorské inštitúcie a krajiny ako Svetová banka, Ázijská rozvojová banka, Japonsko, Čína a Južná Kórea. Jeho cieľom je podľa MMF podpora diverzifikácie ekonomiky a priamych zahraničných investícií.