Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

MMF: Svetovú ekonomiku čaká mäkké pristátie, inflácia bude klesať

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Minulý rok ukázal, že globálne hospodárstvo je odolnejšie, než sa očakávalo, uviedla vo štvrtok hovorkyňa fondu Julie Kozacková.

Washington 11. januára (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) predpovedá globálnej ekonomike "mäkké pristátie" a očakáva, že inflácia bude na celom svete naďalej klesať bez toho, aby spôsobila škodlivú recesiu. Minulý rok ukázal, že globálne hospodárstvo je odolnejšie, než sa očakávalo, uviedla vo štvrtok hovorkyňa fondu Julie Kozacková. Fond očakáva, že táto odolnosť sa potvrdí aj v roku 2024, dodala. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Náš všeobecný názor na výhľad je, že sme pripravení na mäkké pristátie svetovej ekonomiky," povedala Kozacková na tlačovom brífingu vo Washingtone. V októbri MMF predpovedal, že globálny rast dosiahne v roku 2023 úroveň 3,0 % a v roku 2024 mierne spomalí na 2,9 %. Prognózy sú v porovnaní s historickými štandardmi nízke a poukazujú na výzvy, ktorým čelí globálna ekonomika. Jednou z nich je nerovnomerné tempo zotavovania sa z následkov pandémie ochorenia COVID-19, ktorá spôsobila hospodárske škody mnohým krajinám na celom svete, povedala novinárom Kozacková.

Najmä krajiny s nízkymi príjmami sa ťažko zotavujú zo série šokov, ktoré priniesla pandémia nasledovaná prudkým rastom cien potravín a energií, priblížila. Fond sa teraz podľa nej zameriava na pomoc najzraniteľnejším členom globálneho spoločenstva, ktorí sú osobitne vystavení rizikám ďalšieho zaostávania.