Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

MMF schválil ďalšiu splátku z úveru pre Ukrajinu

Foto: business-standard.com

Misia MMF počas júlovej návštevy v Kyjeve zhoršila svoju prognózu pre ukrajinskú ekonomiku a očakáva, že jej výkon klesne tento rok o 6,5 % .

Washington 30. augusta (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) v noci na dnes schválil uvoľnenie splátky vo výške 1,4 miliardy USD (1,06 miliardy eur) z úveru pre Ukrajinu.

Zároveň ale pripomenul Kyjevu, že úspech jeho záchranného programu záleží aj od ukončenia bojov na východe krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

Predstavenstvo MMF prijalo svoje rozhodnutie na základe výsledkov nedávnej kontroly na Ukrajine. Podľa misie fondu Ukrajina plní podmienky dvojročného záchranného balíka v celkovej výške 17 miliárd USD. Ale MMF zároveň upozornil, že boje vo východných regiónoch ohrozujú finančnú stabilitu krajiny.

Ukrajinskí lídri vo všeobecnosti aj napriek napätej politickej situácii v krajine zaviedli úsporné opatrenia a reformy, na ktorých sa dohodli s MMF. Konflikt si však vyberá svoju daň nielen v podobe ľudských životov, ale aj v rámci ekonomiky. Fond preto upozorňuje, že pre Kyjev bude ťažké splniť fiškálne ciele zakotvené v dohode o úvere.

Ukrajinskí vojaci od apríla bojujú s proruskými separatistami v priemyselných regiónoch Doneck a Luhansk, ktoré sa vlani podieľali zhruba 17 % na hrubom domácom produkte (HDP) krajiny.

Odborníci už varovali, že ukrajinská ekonomika sa tento rok prepadne hlbšie do recesie napriek pomoci od MMF, keďže boje na východe obmedzili produkciu ukrajinského priemyslu a odradili zahraničných investorov.

Misia MMF počas júlovej návštevy v Kyjeve zhoršila svoju prognózu pre ukrajinskú ekonomiku a očakáva, že jej výkon klesne tento rok o 6,5 % namiesto pôvodne odhadovaných 5 %.