Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

MMF varuje taliansku vládu, že jej stratégia nezlepšuje stav ekonomiky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

MMF síce pochválil vládne zámery podporiť expanziu a sociálnu inklúziu. Upozornil však, že plánovaná dôchodková reforma a zavedenie základného príjmu môžu priniesť nové problémy.

Rím 6. februára (TASR) - Smerovanie hospodárskej politiky talianskej vlády podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) nerieši zlú situáciu ekonomiky krajiny. Varoval, že koalícia zložená z pravicovej strany Liga a populistického Hnutia piatich hviezd môže ekonomiku ešte viac oslabiť.

Stratégia vlády nepočíta s realizáciou komplexných reforiem, ktoré sú potrebné pre odstránenie dlhodobých štrukturálnych prekážok trvalého rastu, uvádza MMF vo svojej výročnej správe o Taliansku. To zvyšuje zraniteľnosť ekonomiky. Podľa fondu zostane tempo rastu ekonomiky pod 1 % v najbližších piatich rokoch a v roku 2023 dosiahne len 0,6 %.

Správa MMF prichádza len týždeň po tom, čo správa talianskeho štatistického úradu ukázala, že talianska ekonomika na konci vlaňajška upadla do recesie. V poslednom štvrťroku totiž medzikvartálne klesla o 0,2 % po znížení o 0,1 % v predchádzajúcich troch mesiacoch.

MMF síce pochválil vládne zámery podporiť expanziu a sociálnu inklúziu. Upozornil však, že plánovaná dôchodková reforma a zavedenie základného príjmu môžu priniesť nové problémy. Úroveň sociálnych dávok je v porovnaní s inými medzinárodne osvedčenými modelmi veľmi vysoká a hrozí, že dôchodky ešte viac zaťažia rozpočet. Základný príjem môže zasa spôsobiť zníženie zamestnanosti.

Taliansko patrí k najzadlženejším krajinám sveta. Jeho verejný dlh predstavuje vyše 130 % hrubého domáceho produktu (HDP). Reálny osobný príjem podľa MMF stagnuje na úrovni spred 20 rokov. Miera nezamestnanosti sa pohybuje okolo 10 %, na juhu krajiny je však dvojnásobná v porovnaní s národným priemerom. Dotýka sa predovšetkým mladých ľudí, ktorí často hľadajú prácu v zahraničí.

Vláda očakáva, že HDP tento rok stúpne o 1 %. Talianska centrálna banka a MMF odhadujú rast na úrovni okolo 0,6 %. Európska komisia (EK) údajne vo štvrtok (7. 2.) zníži svoju prognózu rastu talianskej ekonomiky na 0,2 % z 1,2 %, uviedla v stredu talianska tlačová agentúra Ansa s odvolaním sa na bruselské zdroje.