Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Šéfka MMF: Výsledky gréckeho referenda budú neplatné

Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová, archívne foto Foto: TASR/AP Photo

"Ak to vezmeme z právneho hľadiska, referendum sa bude týkať návrhov, ktoré v tom čase už nebudú platné," uviedla šéfka Medzinárodného menového fondu.

Washington 28. júna (TASR) - Grécke referendum o podmienkach veriteľov výmenou za finančnú pomoc nebude podľa šéfky Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovej platné. Informoval o tom server BBC.

Ako Lagardeová uviedla, problémom je, že referendum naplánované na 5. júla sa bude týkať podmienok záchranného programu pre Grécko, ktorý už v danom období nebude platiť, keďže vyprší 30. júna. "Ak to vezmeme z právneho hľadiska, referendum sa bude týkať návrhov, ktoré v tom čase už nebudú platné," povedala Lagardeová pre BBC. V tejto súvislosti grécku vládu upozornila, že ešte stále má čas na zmenu postoja a prijatie návrhov.



Gréci sa navyše budú musieť pripraviť aj na to, že MMF im ďalšiu finančnú pomoc neposkytne. Ako šéfka MMF povedala, v prípade, že 30. júna nesplatia fondu dlh za takmer 1,6 miliardy eur, krajina nebude mať prístup k ďalším financiám, a to do obdobia, než svoj dlh vyrovná.

Zároveň ale dodala, že ak by sa grécki voliči v referende jasne rozhodli pre podmienky smerujúce k zotaveniu gréckej ekonomiky a zotrvaniu v eurozóne, veritelia krajiny sú ochotní to opäť skúsiť.