Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

MMF zmierňuje podmienky pre poskytovanie úverov zadlženým krajinám

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Foto: TASR/AP Photo

Tieto pravidlá môžu ovplyvniť súčasné rokovania medzinárodných veriteľov o záchranných úveroch pre Grécko.

Washington 31. januára (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) zmierňuje pravidlá pre poskytovanie záchranných úverov vysoko zadlženým krajinám, napríklad Grécku. S odvolaním sa na aktuálne vyhlásenie MMF o tom informovala agentúra DPA.

Fond už nebude finančnú pomoc podmieňovať reštrukturalizáciou dlhov. Namiesto toho umožní predĺženie lehoty splatnosti krátkodobých dlhov, ak krajina počas trvania programu získa peniaze aj od iných súkromných alebo štátnych veriteľov. MMF si od väčšej flexibility sľubuje úspešnejšie riešenie kríz.

Nové pravidlá nie sú šité priamo na mieru Grécku, podľa údajov fondu sa vyvíjali v priebehu posledných štyroch rokov. Ich vypracovanie si vynútili nedostatky pri pokuse ochrániť Grécko v roku 2010, ktoré sa prejavili až postupom času.

Tieto pravidlá môžu ovplyvniť súčasné rokovania medzinárodných veriteľov o záchranných úveroch pre Grécko, ktoré vlani v lete po ťažkých rokovaniach získalo tretí balík v hodnote 86 miliárd eur. Novú pomoc môže Grécko získať až vtedy, keď parlament schváli ďalšie opatrenia, napríklad, zvýšenie daní či krátenie dôchodkov.