Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Mnohé domácnosti v Británii sa obávajú vianočných nákupov

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Presnejšie, 24 % respondentov v juhovýchodnom Anglicku sa v prieskume sťažovalo na nedostatok financií na sviatočné nákupy po takmer dvoch rokov vysokej inflácie.

Londýn 2. decembra (TASR) - Kríza životných nákladov stále trápi mnohé domácnosti v Spojenom kráľovstve. Podľa prieskumu charitatívnej organizácie StepChange takmer štvrtina opýtaných na juhovýchode Anglicka uviedla, že si nemôže dovoliť extra výdavky na Vianoce. TASR o tom informuje na základe správy portálu BBC.

Presnejšie, 24 % respondentov v juhovýchodnom Anglicku sa v prieskume sťažovalo na nedostatok financií na sviatočné nákupy po takmer dvoch rokov vysokej inflácie.

Podľa Vikki Brownridgeove, riaditeľky charitatívnej organizácie StepChange pre dlhové poradenstvo, verejnosť sa "cíti pod tlakom", aby míňala peniaze v čase Vianoc. "To môže povzbudiť ľudí, aby míňali viac, ako si môžu dovoliť," povedala.

Prieskum odhalil, že 7 % z opýtaných si bude musieť vziať úver, aby pokryli náklady na sviatky, čo povedie k problémom s dlhmi v nasledujúcom roku, upozornila Brownridgeová.

"Veľa reklám v tomto ročnom období naznačuje, že míňanie je spôsob, ako vytvoriť šťastné Vianoce, ale v skutočnosti by ľudia uprednostnili, keby ich milovaní boli bez finančných starostí a problémov s dlhmi," skonštatovala.

Vyzvala zároveň tých, ktorí uvažujú o pôžičke na pokrytie sviatočných nákladov, aby vždy dôkladne zvážili, či budú splátky z tohto úveru pre nich pohodlné a dostupné, keď príde Nový rok.

Až 75 % ľudí v Anglicku, Škótsku aj Walese označilo vyššie životné náklady ako dôvod, prečo zvažujú úvery na financovanie tohtoročných Vianoc.

Charitatívna organizácia na záver uviedla, že január 2023 bol jej najrušnejším mesiacom v rámci dlhového poradenstva za viac ako dva roky, pričom dopyt klientov v porovnaní s predchádzajúcim januárom vzrástol o 32 %.