Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Ekonomika

Mobilné frekvencie sa budú predávať aj elektronickou aukciou

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vyplýva to z novely zákona o elektronických komunikáciách, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Telekomunikačný úrad (TÚ) SR získal možnosť prideľovať mobilné frekvencie aj formou elektronickej aukcie. Vyplýva to z novely zákona o elektronických komunikáciách, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Úrad už dlhšie pripravuje predaj frekvencií, pričom uprednostňuje práve formu elektronickej aukcie. Túto možnosť však doteraz podľa zákona nemal.

Rezort dopravy vzhľadom na vývoj technológií a cieľ zjednodušovania prístupu k frekvenciám považuje zavedenie elektronickej aukcie za vhodný nástroj. "Používanie elektronickej aukcie by malo zabezpečiť transparentnejší výber poskytovateľa služieb elektronických komunikácií, a tým zabezpečiť znižovanie miery korupcie, ako aj nákladov účastníkov výberového konania pri predkladaní ponúk," zdôvodnilo zmenu pravidiel ministerstvo.

Podľa novej právnej úpravy nebude tiež TÚ SR až do ukončenia poskytovať informácie o výberovom konaní s cieľom zabrániť zmareniu účelu súťaže. Úrad bude môcť technickým zabezpečením aukcie poveriť aj tretiu osobu.

Reálnym termínom začiatku elektronickej aukcie, ktorou sa majú rozdeľovať mobilné frekvencie v pásmach 800, 1800 a 2600 MHz, je podľa predsedu TÚ SR Ladislava Mikuša začiatok budúceho roka. "Tento rok je pred nami prípravná fáza, ktorá obsahuje výber poradcu na nacenenie spektra či navrhnutie vhodného typu aukcie," vysvetlil v rozhovore pre TASR.