Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Chystaný mobilný operátor pošty bol témou na hospodárskom výbore

Ilustračné foto, rokovacia sála NR SR Foto: TASR - Štefan Puškáš

Generálny riaditeľ Slovenskej pošty poslancom predstavil zámer štátnej firmy vstúpiť na trh, kde by mal spojiť sily práve so Swanom a možno už od jesene fungovať ako spoločný operátor.

Bratislava 28. apríla (TASR) – Slovenská pošta (SP) pozorne sleduje spor medzi spoločnosťou Swan Mobile a mobilnými operátormi, ktorý sa týka podmienok poskytovania národného roamingu tomuto štvrtému hráčovi na telekomunikačnom trhu. Uviedol to jej generálny riaditeľ Tomáš Drucker na dnešnom Výbore Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti. Poslancom predstavil zámer štátnej firmy vstúpiť na trh, kde by mal spojiť sily práve so Swanom a možno už od jesene fungovať ako spoločný operátor.

"Pre nás je podstatné sledovať kroky nášho v súčasnosti partnera, s ktorým zamýšľame spoluprácu, či je, alebo nie je schopný získať podmienky plnohodnotného mobilného operátora. Pokiaľ by sme videli, že tieto kroky nesmerujú k nejakému konkrétnemu cieľu, určite sa v krátkom čase rozhodneme ukončiť túto spoluprácu," informoval Drucker.

Konkrétny termín, dokedy chce pošta čakať, však neprezradil. Pred niekoľkými týždňami sa pritom vyjadril, že sú pripravení počkať do apríla. Poštatel, ako by sa nový operátor mohol volať, by totiž chcel stihnúť vianočné kampane. "My si uvedomujeme aj to, že najlepší čas na spustenie takýchto služieb je jeseň alebo koniec roka a všetko smerujeme k tomu, aby sme boli schopní takéto činnosti spustiť," zdôraznil riaditeľ SP.



Pošta mala podľa štátneho tajomníka Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktora Stromčeka (Smer-SD) v čase, keď výrazne klesá záujem o listové služby, iba dve možnosti – prepúšťať zamestnancov alebo rozširovať svoje činnosti. "Sme, samozrejme, za tú druhú alternatívu. To je cesta, po ktorej by Slovenská pošta mala kráčať," konštatoval. Ako dodal, od roku 2012 firma neprepúšťa ľudí, postupne zvyšuje mzdy a zo straty vyše 9 miliónov eur v roku 2011 sa dnes dostala do zisku takmer 5 miliónov eur.

Drucker členom hospodárskeho výboru priblížil, že s ponukou spolupráce oslovila pošta všetkých štyroch mobilných operátorov, záujem však prejavil okrem Swanu len Slovak Telekom. S uchádzačom, ktorý dal najvýhodnejšiu ponuku, podpísala v októbri minulého roka memorandum. Počíta s kúpou 20-% podielu vo Swane, ktorý by ju stál 1,8 až 2 milióny eur. "Máme dvojročnú opciu, ktorá nás k ničomu nezaväzuje. V prípade, že sa ukáže, že je to prospešné pre SP, táto opcia bude uplatnená. Ak sa ukáže, že to nie je životaschopné, SP ju nevyužije," oznámil Stromček.

Šéf výboru Ján Hudacký (KDH) vníma diverzifikáciu služieb pošty pozitívne, napriek tomu vidí v tomto zámere riziká. "Bola vybraná spoločnosť Swan Mobile, ktorá je začiatočníkom na telekomunikačnom trhu, potrebuje sa rozvíjať. Trh je už nasýtený, čiže nebude jednoduché, aby naň významným spôsobom prenikla," reagoval. "Potrebujeme, aby SP išla do efektívnych služieb, nie aby za každú cenu hľadala spôsob náhrady niektorých výpadkov poskytovaných služieb," dodal.