Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Nové posudzovanie dostavby Mochoviec je fraškou, tvrdí Greenpeace

Atómová elektráreň Mochovce, ilustračné foto Foto: TASR/Ľudovít Drmlík

ÚJD musel opätovne začať rozkladové konanie po tom, ako Greenpeace vyhral súdny spor na Najvyššom súde SR.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Zverejnené dokumenty v obnovenom konaní o zmene stavby pred dokončením jadrovej elektrárne Mochovce neposkytujú dostatočné informácie, na základe ktorých by sa mohli účastníci konania zmysluplne vyjadriť.

Po oboznámení sa s dokumentáciou to tvrdí mimovládna organizácia Greenpeace Slovensko. Podľa jej hovorkyne Lucie Szabovej je znovuotvorený proces len fraškou z donútenia, pričom výstavba elektrárne napriek znovuotvoreniu posudzovania stále pokračuje.

"Dokumenty nám boli zverejnené v podobe, ktorá sa nedá nazvať inak ako absurdnou. Napriek tomu, že sme sa tentoraz dostali na rozdiel od minulosti aj k predbežnej bezpečnostnej správe, ktorá je pre posudzovanie kľúčová, informácie v nej boli vyčiernené alebo vybielené tak, že sa z nej nič nedozviete. A to aj dáta, ktoré je možné si inak vyhľadať z verejne dostupných zdrojov. Považujeme takéto správanie za výsmech princípu účasti verejnosti na posudzovacích procesoch," komentoval koordinátor kampaní Greenpeace Slovensko Pavol Široký.

Úrad jadrového dozoru (ÚJD) si za úpravou dokumentov stojí. "V dokumentácií slúžiacej k povoľovaciemu konaniu boli vyčiernené citlivé informácie v zmysle paragrafu 3 odseku 14 zákona číslo 541 z roku 2004. Sú to informácie, ktoré by mohli byť zneužité na naplánovanie teroristického útoku na jadrové zariadenie a tým by mohlo prísť k ohrozeniu obyvateľstva a životného prostredia," reagovala pre TASR hovorkyňa ÚJD Zuzana Hosťovecká.

Podľa Greenpeace však úrad v tomto prípade využil spornú novelizáciu atómového zákonu z roku 2010, ktorý umožňuje nesprístupniť informácie účastníkom konania, ak by to mohlo nepriaznivo ovplyvniť bezpečnosť verejnosti.

"V dokumentoch sa síce dozviete, že elektráreň bude produkovať rádioaktívny odpad, ale aký a koľko už nie. Nedozviete sa žiadnu informáciu, ako je elektráreň pripravená na zemetrasenie, záplavy či nedostatok vody na chladenie. My nechceme vedieť žiadne citlivé informácie, ktoré by mohli viesť k obavám z útoku na elektráreň, my chceme využiť naše právo účastníka konania vyjadriť sa ku všetkým podkladom rozhodnutia," dodal Široký.

ÚJD musel opätovne začať rozkladové konanie po tom, ako Greenpeace vyhral súdny spor na Najvyššom súde SR. Dokumentáciu si môže na pripomienkovanie pozrieť ktokoľvek priamo v Mochovciach od 15. októbra do 30. novembra tohto roka.