Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SE začnú generálnu odstávku na druhom bloku v EMO

Mochovce, ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na druhom bloku Atómových elektrární Mochovce pôjde už o trinástu generálnu odstávku, tentoraz aj s úplným vyvezením paliva a vnútroreaktorových častí z reaktora.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Slovenské elektrárne, a. s., (SE) začínajú v sobotu 20. septembra generálnu odstávku 2. bloku Atómových elektrární Mochovce (EMO2). Informovala o tom dnes hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová.

Táto strednodobá odstávka bude podľa jej informácií ostatnou v tohtoročnom pláne generálnych odstávok slovenských atómových elektrární a bude zahŕňať aj kontrolu tlakovej nádoby reaktora z vonkajšej strany, ktorá sa robí raz za osem rokov.

Na druhom bloku Atómových elektrární Mochovce pôjde podľa Burdovej už o trinástu generálnu odstávku, tentoraz aj s úplným vyvezením paliva a vnútroreaktorových častí z reaktora.

Všetko palivo aj vnútroreaktorové časti sa vyvezú z tlakovej nádoby v dôsledku zdrenážovaniu reaktora, pretože sa bude pridávať ďalší systém na chladenie aktívnej zóny reaktora. Pre tieto činnosti, ako aj kontrolu reaktora a jeho vnútorných častí, bude odstávka oproti štandardnej strednodobej odstávke o niekoľko dní dlhšia.

Okrem týchto činností sa vykoná údržba rôznych zariadení elektrárne, čerpadiel, armatúr, nádrží, elektrických rozvodní a meracích systémov.

Investičné projekty realizované počas odstávky sa týkajú najmä opatrení na zvládnutie ťažkých havárií - odtlakovanie primárneho okruhu, rušič vákua v kontajnmente, núdzový zdroj chladiva, núdzový zdroj elektriny, dlhodobý odvod tepla z primárneho okruhu, ako aj postfukušimských opatrení - mobilné zdroje napájacej vody do parogenerátorov.

Po zavezení nového paliva, ukončení montáže reaktora a plánovaných údržbových prácach na systémoch a zariadeniach a ich odskúšaní bude po opätovnom nahriatí bloku nasledovať tlaková skúška primárneho okruhu. Odstávka sa ukončí opätovným prifázovaním generátora k elektrickej sieti.

Hovorkyňa pripomenula, že odstávky a opravy sú štandardnou súčasťou životného cyklu každej elektrárne a uskutočňujú sa ako dlhodobo plánovaný proces. Príprava každej odstávky sa začína s 20-mesačným predstihom.

Slovenské elektrárne, a. s., sú najväčšou energetickou spoločnosťou na Slovensku, ktorá vyrába približne 82 % elektriny vyrobenej v krajine. Akcionármi spoločnosti sú talianska energetická spoločnosť Enel s 66 % a Ministerstvo hospodárstva SR s 34 %.