Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Premiér už neverí termínom pre dostavbu Mochoviec, v sklze sú dva roky

Robert Fico Foto: TASR/Henrich Mišovič

Kabinet vyjadril vážne znepokojenie s tým, ako firma v tomto prípade postupuje.

Bratislava 31. januára (TASR) - Slovenské elektrárne (SE) sú momentálne v približne dvojročnom sklze s dostavbou tretieho a štvrtého reaktoru jadrovej elektrárne Mochovce. Ešte začiatkom minulého roka pritom predstavitelia elektrární, ktoré sú pod kontrolou talianskej spoločnosti Enel tvrdili, že práce pokračujú podľa plánu, pripomenul dnes premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Realita je taká, že tretí blok má byť uvedený do prevádzky v lete 2014 a štvrtý reaktor na začiatku roka 2015. Priznám sa, že týmto dátumom neverím," vyhlásil dnes Fico počas pravidelnej Hodiny otázok na pôde Národnej rady (NR) SR.

Toto oneskorenie podľa neho potvrdzuje, že riadenie dostavby Mochoviec nie je efektívne a dostatočné. "Pokiaľ nestojíte investorovi na krku, má večne nejaké výhovorky a výsledkom je, že je tu obrovské meškanie," podčiarkol šéf exekutívy. V tejto súvislosti pripomenul, že slovenský štát nemá žiadny vplyv na Slovenské elektrárne. Enel vlastní v podniku 66 %, SR zvyšných 34 % akcií.

Náklady časového sklzu projektu sa dajú podľa Fica aj priamo vyčísliť. "Tretí a štvrtý blok by mohol za rok zinkasovať, podľa plánovaného objemu výroby a aktuálnych cien, vyše 300 miliónov eur. Časť z tejto sumy by cez dividendy mohol inkasovať aj štát," upozornil.

Pripomenul, že po oboznámení sa so správou o aktuálnom stave dostavby Mochoviec vládny kabinet pod jeho vedením vyjadril v stredu (30.1.) vážne znepokojenie s tým, ako firma v tomto prípade postupuje. Okrem objektívnych príčin boli pritom identifikované aj dva subjektívne dôvody meškania projektu.

"Oneskorené vypracovanie projektovej dokumentácie, veľmi zdĺhavé odsúhlasovanie generálnym dodávateľom a oneskorenie jej predkladania do schvaľovacieho procesu. Druhý subjektívny dôvod je výkon funkcie generálneho dodávateľa stavby vlastnými silami investora, talianskej spoločnosti Enel, ktorá nemá skúsenosti v oblasti veľkých investičných celkov v jadrovej energetike, spojený s nevhodnou koordináciou činnosti kľúčových dodávateľov," priblížil premiér.

Podľa Fica bolo chybou, že Enel zobral na seba všetku činnosť a zodpovednosť za dostavbu Mochoviec. Nie je totiž možné, aby kľúčové subjekty získavali skúsenosti z tejto oblasti až pri samotnej dostavbe jadrovej elektrárne na území SR. "Napriek tomu, že štát nemá vôbec žiadny vplyv na správanie sa majiteľa SE, talianskej spoločnosti Enel, táto vláda vynaloží maximálne úsilie, aby stála investorovi na krku a nútila ho splniť záväzky, ktoré verejne a opakovane dal celej slovenskej spoločnosti," dodal Fico.

Jadrová elektráreň Mochovce
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Slovenské elektrárne, člen skupiny Enel, zotrvávajú na svojom predchádzajúcom stanovisku a opätovne potvrdzujú svoj plný záväzok a odhodlanie dokončiť dostavbu tretieho a štvrtého bloku Mochoviec. Zároveň pripomínajú, že na zabezpečenie súladu s najvyššími medzinárodnými bezpečnostnými štandardmi bolo potrebné zapracovať do pôvodného vykonávacieho projektu vysoký počet podstatných bezpečnostných opatrení.

"Vzhľadom na zložitosť nového vylepšeného projektu reaktorov v Mochovciach, ako aj na potrebu reorganizovať priemyselnú infraštruktúru a vplyv záťažových testov v Európe, zaznamenal projekt dostavby určité oneskorenie v porovnaní s pôvodným harmonogramom," konštatujú elektrárne.

Najvyššou prioritou v jadrovej elektrárne je podľa spoločnosti bezpečnosť, ktorá nemôže podliehať akýmkoľvek kompromisom v dôsledku riešenia finančných otázok či harmonogramu. "Všetky podobné projekty výstavby jadrových zariadení vo svete zaznamenali oneskorenie a zvyšovanie nákladov," dodávajú vo svojom stanovisku SE.