Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

SE ukončili v Mochovciach skúšky plnorozsahového simulátora

Mochovce Foto: TASR/Henrich Mišovič

Simulátor sa používa na prípravu operátorov a verifikáciu postupov.

Bratislava 16. januára (TASR) – Spoločnosť Slovenské elektrárne, a.s., dosiahla ďalší míľnik vo výstavbe 3. a 4. bloku elektrárne Mochovce (EMO34), a to ukončením preberacích skúšok plnorozsahového simulátora. Informovala o tom dnes hovorkyňa spoločnosti Janka Burdová.

Simulátor je podľa nej vernou kópiou blokovej a núdzovej dozorne elektrárne a používa sa na prípravu operátorov a verifikáciu postupov.

"Pozitívne výsledky preberacích skúšok plnorozsahového simulátora na stavbe preukázali súlad hardvérového a softvérového vybavenia s projektovou dokumentáciou. Zároveň predstavujú potvrdenie správnosti projektu blokovej a núdzovej dozorne," priblížila.

Plnorozsahový simulátor má podľa Burdovej schopnosť reprodukovať procesy a správanie elektrárne za normálnej prevádzky, ako aj v abnormálnych podmienkach. "Je teda najefektívnejším nástrojom na prípravu operátorov blokových dozorní. Po vydaní licencie Úradom jadrového dozoru SR sa začne základná príprava operátorov," dodala.

Slovenské elektrárne, a. s., sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa ich hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-% podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Fond národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR.