Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Úrad mal v prípade Mochoviec ukázať bezpečnostnú správu, rozhodol súd

Mochovce Foto: TASR/Henrich Mišovič

Krajský súd v Bratislave vyniesol rozsudok cca pred dvoma hodinami a na ústnom pojednávaní ho zdôvodnil len veľmi stručne.

Bratislava 14. mája (TASR) - Bratislavský krajský súd dnes podľa organizácie Greenpeace potvrdil jej výhrady voči konaniu Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR v procese posudzovania dostavby jadrovej elektrárne Mochovce. Environmentalisti žiadali sprístupnenie predbežnej bezpečnostnej správy, alebo jej neutajených častí počas procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie dostavby jadrových blokov. Rozsudok nie je právoplatný, úrad sa môže odvolať.

"Výhra tohto súdneho procesu nás veľmi teší. Mrzí nás len, že ÚJD SR musel byť k zverejňovaniu informácií a komunikácii s verejnosťou prinútený súdom. Dúfame najmä, že toto rozhodnutie pomôže do budúcnosti zmeniť prístup úradu," povedala Andrea Zlatňanská z Greenpeace Slovensko. Poznamenala, že Slovensko čaká proces posudzovania vplyvov na nový jadrový zdroj v Jaslovských Bohuniciach, kde bude otázka informovania opäť kľúčová.

Spor medzi Greenpeace a ÚJD vznikol v roku 2010, kedy úrad počas posudzovania vplyvov na životné prostredie dostavby 3. a 4. bloku v Mochovciach environmentalistom nesprístupnil predbežnú bezpečnostnú správu k projektu. V tomto súdnom spore ide o druhé rozhodovanie Krajského súdu v Bratislave, jeho prvý rozsudok Greenpeace napadol na Najvyššom súde, ktorý spor vrátil na prvostupňový súd.

Krajský súd v Bratislave vyniesol rozsudok cca pred dvoma hodinami a na ústnom pojednávaní ho zdôvodnil len veľmi stručne. Takže ÚJD SR počká na doručenie písomného vyhotovenia rozsudku, ktorý následne dôkladne preštuduje. Po dôkladnom preštudovaní zváži ďalšie právne kroky. V každom prípade súd rozhodol o zrušení rozhodnutí ÚJD SR a vrátení veci na nové konanie. To znamená, že o veci by mal opätovne konať ÚJD SR. Treba poznamenať, že súd nerozhodol v podstate vecne o tom, či Predbežná bezpečnostná správa má byť sprístupnená alebo nie ale o tom, že vec vracia na nové konanie. A aj toto nové konanie bude možné až potom, keď rozsudok nadobudne právoplatnosť. JUDr. Martin Pospíšil Riaditeľ odboru legislatívno-právneho/Director Division of Legislation and Legal Affairs Úrad jadrového dozoru Slovenskej republiky.

UPOZORNENIE: TASR sa pokúsi získať reakciu ÚJD SR.