Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Moderné odbory Volkswagenu rastú a trvajú na vrátení majetku

Archívna snímka, Z brífingu predsedu ZO OZ KOVO Volkswagen Slovakia Zoroslava Smolinského (na snímke) s členmi výkonného výboru ZO OZ KOVO Volkswagen Slovakia v reakcii na bezprecedentné rozhodnutie vedenia OZ KOVO na likvidáciu Odborovej organizácie Volkswagen 12. októbra 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zároveň sú najväčšou odborovou organizáciou na Slovensku.

Bratislava 3. novembra (TASR) – Nedávno založené Moderné odbory Volkswagen v automobilke Volkswagen Slovakia (VW SK) už majú viac ako 7300 členov a Odborový zväz (OZ) KOVO prišiel doteraz celkovo o vyše 8100 odborárov. Informoval o tom dnes zakladajúci člen nových odborov Zoroslav Smolinský.

Vďaka tomu sa Moderné odbory Volkswagen stali vo VW SK jedinou relevantnou odborovou organizáciou zastupujúcou zamestnancov v rokovaniach o pracovných podmienkach zamestnancov,“ upozornil Smolinský. Zároveň sú najväčšou odborovou organizáciou na Slovensku.

Napriek prebiehajúcim súdnym sporom týkajúcim sa právoplatnosti rozhodnutia OZ KOVO o likvidácii základnej organizácie vo Volkswagene je podľa neho prioritou moderných odborov venovať sa podstate svojej činnosti. Teda zastupovaniu zamestnancov v rokovaní o dôstojných pracovných podmienkach a ich sociálnom zabezpečení.

Prebiehajúce súdne spory nebudú mať žiadny vplyv na fungovanie Moderných odborov Volkswagen ako nastupujúcej odborovej organizácie,“ ubezpečil Smolinský.

Dodal, že súdne spory so zväzom o likvidácii odborov môžu trvať dlho. Pôvodní členovia vedenia základnej organizácie, ktorí ju v nich zastupujú, musia podľa neho na svojich pozíciách zotrvať až do konečného rozhodnutia súdov.

Vedenie základnej organizácie OZ KOVO Volkswagen bude aj naďalej trvať na tom, aby peniaze boli jej bývalým aj súčasným členom do posledného centa vrátené. Vyzývame preto vedenie OZ KOVO, aby prestalo viesť vojnu s odborovou organizáciou a jej členmi a vrátilo odborárom a zamestnancom Volkswagenu všetko, čo im právom patrí,“ vyhlásil Smolinský.

OZ KOVO rozhodol 11. októbra o likvidácii základnej odborovej organizácie vo VW SK. Dôvodom má byť porušenie stanov, keď odbory vylúčili jedného svojho člena. Je ním Smolinského neúspešný protikandidát v májových voľbách podporovaný Machynom Koloman Kraslan. Smolinský za tým vidí mocenskú ambíciu vedenia zväzu ovládnuť ich odborovú organizáciu a snahu zmocniť sa jej majetku, ktorý presahuje milión eur. O tom, čo sa s ním stane po jej zániku, rozhodne súd.

OZ KOVO tvrdí, že Smolinský spoločne s výborom sústavne porušoval stanovy zväzu, zavádzal jeho orgány a nerešpektoval ani ich rozhodnutia. Podal naňho trestné oznámenie pre zavádzajúce, osočujúce a nepravdivé vyhlásenia na adresu zväzu a Machynu. Účtovných dokumentov, ku ktorým sa nevie dostať, sa bude domáhať súdnou cestou.