Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Moller-Maersk plánuje zrušiť 10.000 pracovných miest

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spoločnosť Moller-Maersk dosahovala v posledných rokoch rekordné zisky, keď vysoký dopyt po spotrebnom tovare čelil slabnúcim globálnym dodávateľským reťazcom.

Kodaň 3. novembra (TASR) - Dánska logistická skupina Moller-Maersk sa vzhľadom na zložité podmienky v odvetví snaží optimalizovať svoje náklady. Najväčší prepravca lodných kontajnerov na svete v piatok oznámil, že plánuje znížiť počet zamestnancov z približne 110.000 na menej ako 100.000. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V budúcom roku chce Moller-Maersk ušetriť 600 miliónov amerických dolárov (562,8 milióna eur). Vedenie spoločnosti odhaduje súvisiace náklady na reštrukturalizáciu na 350 miliónov USD. Prehodnocuje sa aj program spätného odkupu akcií plánovaný na rok 2024.

Spoločnosť Moller-Maersk dosahovala v posledných rokoch rekordné zisky, keď vysoký dopyt po spotrebnom tovare čelil slabnúcim globálnym dodávateľským reťazcom. V dôsledku toho prudko vzrástli sadzby za prepravu. Hospodársky rast sa ale v súčasnosti zadrháva a podniky namiesto objednávania nového tovaru znižujú zásoby. Ceny nákladnej dopravy po mori sa opäť blížia k úrovniam z predpandemického roku 2019, uviedla spoločnosť.

(1 EUR = 1,0661 USD)