Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Molnár: Na pultoch obchodných reťazcov prevláda hydinové mäso z dovozu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Okrem dovozu z Čiech, Poľska, Rumunska pribudlo na pultoch predajní aj hydinové mäso z Ukrajiny.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Napriek skutočnosti, že slovenskí hydinári sú schopní zabezpečiť dostatok hydinového mäsa pre domáci trh, najmä v obchodných reťazcoch prevláda hydinové mäso z dovozu. Uviedol to v piatok v Bratislave na stretnutí s novinármi Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovenska.

Okrem dovozu z Čiech, Poľska, Rumunska pribudlo na pultoch predajní aj hydinové mäso z Ukrajiny. Podľa Molnára je Slovensko jedinou krajinou v priestore strednej Európy, ktorá umožnila ukrajinskému producentovi hydiny zriadiť si prevádzku na svojom území. Slovenskí producenti musia spĺňať všetky prísne pravidlá Európskej únie a sú pod dôslednou kontrolou veterinárnych inšpektorov, pričom pri výrobkoch z krajín mimo Únie je ťažké vysledovať ich pôvod.

Podľa Molnára bolo v roku 2017 Slovensko sebestačné v produkcii hydinového mäsa na 63 % a podiel slovenského hydinového mäsa na pultoch obchodných reťazcov bol iba na úrovni 46 %.

"Slovenský spotrebiteľ by sa mal orientovať na domácu produkciu, keďže slovenské hydinové mäso je niekoľkokrát veterinármi skontrolované, bezpečné, kvalitné, a najmä čerstvé, keďže nemuselo precestovať pol Európy. Na každej etikete musí byť uvedená krajina chovu a zabitia hydiny," zdôraznil Molnár.