Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Domácnosti daň z podlažia platiť nebudú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Novelu o miestnych daniach, ktorej súčasťou je aj táto zmena, podporili v prvom čítaní v parlamente Smer-SD, Most-Híd, SNS aj časť opozície.

Bratislava 29. júna (TASR) - Upravenú daň zo stavieb, platenú za každé podlažie domu, domácnosti nakoniec platiť nebudú. Toto opatrenie stratilo v koalícii podporu, píše v dnešnom vydaní denník Pravda.

Novelu o miestnych daniach, ktorej súčasťou je aj táto zmena, podporili v prvom čítaní v parlamente Smer-SD, Most-Híd, SNS aj časť opozície. Hrozilo, že ľudia bývajúci v rodinných domoch si po zmenách priplatia, keďže doteraz sa domy zdaňujú najmä podľa zastavanej plochy. Koalícia však už chce podľa denníka daň z podlažia uvaliť iba na podnikateľov a developerov.

"Politik má načúvať ľuďom a svojim voličom,"
uviedla Edita Pfundtner (Most-Híd), ktorá návrh s poslancami Ľubomírom Petrákom a Igorom Chomom (obaja Smer-SD) v parlamente predkladala. Jej strana preto podľa nej návrh v súčasnej podobe nepodporí, riešiť má len viacpodlažné budovy vo vlastníctve podnikateľov.

"Pri prerokovávaní zákona v NR SR sme pripravení zohľadniť všetky konštruktívne pripomienky," napísal Petrák na sociálnych sieťach. Naďalej však tvrdí, že návrh zrovnoprávňuje všetkých platiteľov dane, pretože by platili z úžitkovej podlahovej plochy.

Od podpory dane z podlažia ustúpila aj koaličná SNS. "SNS nepodporí návrh zákona v tomto znení, pretože nechceme zbytočne zaťažovať občanov," cituje Pravda predsedu poslaneckého klubu strany Tibora Bernaťáka. Národniari sa podľa neho chystajú diskutovať aj o ďalších návrhoch v tomto zákone.