Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na maďarskom úseku Dunaja by boli potrebné aspoň tri vodné stupne

Kompa na Dunaji. Foto: Vodohospodárska výstavba, š.p

Píše o tom dnes denník Magyar Nemzet odvolávajúc sa na informáciu Združenia maďarských logistických centier.

Budapešť 8. augusta (TASR) - K celoročnému splavovaniu Dunaja bez obmedzení by na jeho maďarskom úseku bolo potrebné postaviť najmenej tri vodné stupne. Píše o tom dnes denník Magyar Nemzet odvolávajúc sa na informáciu Združenia maďarských logistických centier (MLSZSZ).

Generálny tajomník MLSZSZ Ajtony Bíró Koppány uviedol, že Maďarsko v oblasti využívania Dunaja na logistické ciele výrazne zaostáva za západnými krajinami, ale aj za Srbskom a Rumunskom. Pritom však sú dané možnosti na to, aby sa bolo možné plaviť od Severného mora po Čierne more.

Problémom podľa jeho slov je, že pre stupne postavené na hornom toku Dunaja sa pred nimi zrýchlil tok rieky, preto je stav hladiny čoraz nižší, následkom čoho je maďarský úsek z hľadiska podmienok na plavbu stále nevyspytateľnejší. K ekonomickej prevádzke lodí, teda pre ich plný ponor, je potrebná najmenej 2,5-metrová hladina.

"Riešením by bolo, ak by nad Budapešťou bola postavená jedna vodná elektráreň a pod ňou dve. Okrem spoľahlivejšej hladiny by sa otvorila možnosť na výrobu elektrickej energie, ďalšie cestné prepojenie brehov rieky a vodná hladina by bola vhodná aj pre turistické ciele," dodal Bíró Koppány, podľa ktorého nezanedbateľným hľadiskom by bola aj lepšia ochrana proti povodniam a lepšia možnosť zavlažovania poľnohospodárskej pôdy.