Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

P. Kažimír: Slovensko sa dostáva so zamestnanosťou už pod úroveň 8 %

Peter Kažimír. Foto: TASR - Michal Svítok

Na Slovensku sú podľa ministra financií SR takéto úrovne nezamestnanosti rekordom, hoci v iných krajinách EÚ je to alarmujúco vysoká nezamestnanosť.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Slovenská republika sa dostáva so zamestnanosťou už pod 8 %, zamestnaných je viac ako 2,3 milióna ľudí, čo je viac, ako bolo pred finančnou krízou. Uviedol to dnes v relácii RTVS O 5 minút 12 šéf Ministerstva financií (MF) SR Peter Kažimír (Smer-SD), v diskusii s opozičným členom Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Eduardom Hegerom (OĽaNO-NOVA).

Na Slovensku sú podľa Kažimíra takéto úrovne nezamestnanosti rekordom, hoci v iných krajinách EÚ je to alarmujúco vysoká nezamestnanosť. "U nás je to však z hľadiska čísel najlepší výsledok. Pomaly sa nám s nezamestnanosťou darí, pretože aj percento dlhodobo nezamestnaných ľudí máme historicky na najnižšej úrovni. To si najviac vážim na výsledkoch minulého roku," upozornil Kažimír. Vlaňajšie hospodárske výsledky SR sú podľa neho dobré nielen zo slovenského, ale aj z európskeho pohľadu.

Podľa Hegera sa však ľudia "nenajedia z dobrých čísel" hospodárenia štátu. Hospodárenie Slovenska sa podľa neho síce zlepšilo, ale vlani bolo aj tak "v mínuse". V európskom priestore malo však v rovnakom roku 12 krajín "plusové" hospodárenie a zopár krajín malo nižší vlaňajší deficit, ako malo Slovensko.

"Stále však v hospodárení štátu míňame viac, ako zarábame, a to je veľký problém. Teraz je, obrazne povedané, 7 biblických úrodných rokov, keď by sa malo v štátnom rozpočte odkladať na obdobie 7 neúrodných rokov. Vláde sa však zatiaľ nepodarilo na tie neúrodné roky odložiť ani jedno euro," dodal Heger.