Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ponuku na U.S.Steel podali aj Třinecké železárny, nebola úspešná

Foto: TASR/František Iván

Podľa hovorcu ministerstva hospodárstva M. Stana, rezort komunikuje aj s predstaviteľmi spoločnosti, informácie o jej predaji nemá. V minulosti sa opakovane podobné správy nepotvrdili.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Americkému koncernu U. S. Steel predložili ponuku na košické železiarne čínski podnikatelia aj skupina slovenských miliardárov stojaca za českou spoločnosťou Třinecké železárny. Informovali o tom dnes denníky SME a Hospodárske noviny (HN).


MHSR : Stále platí memorandum z roku 2013


Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vývoj v košických železiarňach U. S. Steel pozorne sleduje, informácie o ich predaji však nemá. Uviedol to pre TASR hovorca Ministerstva hospodárstva (MH) SR Maroš Stano v reakcii na medializované informácie o ponukách investorov na kúpu východoslovenských železiarní.

Košická oceliareň je podľa Stana dnes výhradne v rukách súkromného vlastníka, ale keďže ide o jedného z najväčších zamestnávateľov a dôležitú súčasť ekonomiky, rezort hospodárstva situáciu a vývoj pozorne sleduje.

"Stále však platí a plní sa memorandum z roku 2013, ktoré udržalo amerického vlastníka na Slovensku a situáciu v podniku stabilizovalo. Ministerstvo hospodárstva SR komunikuje aj s predstaviteľmi spoločnosti, informácie o jej predaji nemá. V minulosti sa opakovane podobné správy nepotvrdili," doplnil Stano.

Ponuky na prevzatie železiarní



Ponuku na prevzatie železiarní podľa webu biztweet.eu podala spoločnosť Třinecké železárny, ktorá patrí do československej skupiny Moravia Steel. Predloženie ponúk potvrdil českému týždenníku EURO zdroj oboznámený so situáciou v třineckom podniku. V tendri na predaj fabriky je ešte aj druhá ponuka, pravdepodobne ju podal čínsky oceliarenský gigant Hesteel Group.

Podľa informácií HN sa ponuky na kúpu košického závodu U.S. Steel predkladali minulý piatok v americkom Pittsburghu. Už v ten deň však bola podľa viacerých zdrojov denníka ponuka českej spoločnosti zamietnutá.

U. S. Steel sa k transakcii nevyjadruje. "Fámy naďalej nekomentujem," citujú médiá hovorcu košického U. S. Steel Jána Baču.

Třinecké železárny podali ponuku na kúpu košickej hute aj vlani, vtedy sa vraj nedohodli na cene. O predaji košickej fabriky už dlhodobo hovoria podnikoví odborári.

Nateraz nie je známy postoj ministerstva hospodárstva a vlády. Kabinet ešte v roku 2013 podpísal s U. S. Steel memorandum, v ktorom sa Američania zaviazali, že fabriku budú v Košiciach prevádzkovať do roku 2018 a nebudú prepúšťať.

V lete bola podľa biztweet.eu v košických železiarňach aj delegácia z ruskej firmy Metalloinvest, ktorá patrí oligarchovi Alisherovi Usmanovi. Ponuku nakoniec nepodala.