Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

PREMIÉR: Myšlienka 13. platu je mi sympatická

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Najskôr chce však riešiť zmeny v pracovných podmienkach, ktoré plánuje predstaviť v pondelok 1. mája. Téma povinného 13. platu je podľa neho veľký zásah a musí o ňom hovoriť s partnermi.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Myšlienka 13. platu, s ktorou prišla nedávno SNS, je predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD) veľmi sympatická. Zatiaľ ale nie je celkom aktuálna. "To je druhý balík," povedal Fico v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Pripomenul, že jeho strana dlhodobo hovorí o potrebe zvyšovania miezd na Slovensku.



Najskôr chce riešiť zmeny v pracovných podmienkach, ktoré plánuje predstaviť v pondelok 1. mája. Téma povinného 13. platu je podľa neho veľký zásah a musí o ňom hovoriť s partnermi. "Musíme sa o tom dohodnúť s koaličnými partnermi. Ale je mi táto myšlienka veľmi sympatická. Musíme robiť všetko preto, aby mzdy na Slovensku rástli," vyhlásil Fico.

Najskôr chce ale riešiť výšku minimálnej mzdy, prácu v noci a cez víkendy či dochádzanie za prácou. Fico by chcel, aby sa výška minimálnej mzdy čo najrýchlejšie priblížila k sume 500 eur. Nazdáva sa, že by to mohlo byť v roku 2018. Tiež chce viac odmeňovať nočnú prácu a prácu cez víkendy. "V Zákonníku práce dnes nemáme príplatky za sobotu a nedeľu. Chceme to do Zákonníka práce vrátiť," doplnil.

Zmeny majú prísť aj v podpore dochádzania za prácou. "Je dôležité, aby ľudia, ktorí sú ochotní cestovať za prácou povedzme viac ako 60 či 70 kilometrov, dostali viac peňazí," povedal premiér.