Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Brexit otriasol britskou librou na londýnskej burze

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hlavný index Londýnskej burzy odštartoval deň prepadom o vyše 8 %, neskôr sa situácia mierne zlepšila a rozsah poklesu sa pohyboval okolo 5 %. Ku ratingu krajiny sa vyjadrovali ratingové agentúry.

Londýn 24. júna (TASR) - Rozhodnutie Britov o odchode ich krajiny z Európskej únie otriaslo britským akciovým trhom aj kurzom národnej meny. Informoval o tom server BBC, podľa ktorého najviac utrpeli akcie bankového sektora.

Hlavný index Londýnskej burzy FTSE 100 odštartoval deň prepadom o vyše 8 %, neskôr sa situácia mierne zlepšila a rozsah poklesu sa pohyboval okolo 5 %. Najvýraznejšie straty zaznamenali banky. Hodnota akcií Barclays a RBS klesla spočiatku až o 30 %, neskôr sa pokles zmiernil a straty predstavujú zhruba 20 %.

Výrazný prepad zaznamenala aj britská libra. Najvýraznejší pokles evidovala krátko po zverejnení výsledkov referenda, v ktorom takmer 52 % hlasujúcich Britov podporilo brexit. V jednom momente klesol kurz libry až na 1,3236 USD/GBP, čo znamenalo pokles o viac než 10 % a najnižšiu hodnotu od roku 1985.

Do poludňajších hodín sa kurz britskej meny čiastočne zotavil, rozsah poklesu je však stále výrazný, zhruba 8 %. V reakcii na tento vývoj britská centrálna banka Bank of England oznámila, že "vývoj pozorne sleduje a je pripravená prijať všetky potrebné kroky na podporu menovej stability".

Ilusračné foto.
Foto: TASR AP
Americké akciové trhy otvorili dnešné obchodovanie prudkým poklesom po tom, ako voliči v Británii rozhodli o odchode krajiny z Európskej únie. Informovala o tom agentúra DPA.

Hlavný index newyorskej burzy Dow Jones Industrial Average klesol takmer o 500 bodov, teda zhruba o 2,7 %. Kompozitný index Nasdaq zaznamenal pokles o 175 bodov (3,5 %), zatiaľ čo S&P 500 stratil 56 bodov (2,63 %).

"Aj naďalej sledujeme vývoj na finančných trhoch," povedal americký minister financií Jacob Lew. "V posledných týždňoch som v pravidelnom kontakte s mojimi kolegami v Británii, EÚ aj iných krajinách a naďalej veci konzultujeme," uviedol. Zároveň dodal, že britská, ako aj ďalšie centrálne banky majú dostatok nástrojov na podporu finančnej stability, ktorá je kľúčová pre ekonomický rast.

Guvernéri: Centrálne banky G7 prijali kroky na zaistenie primeranej likvidity

Guvernéri centrálnych bánk a ministri financií skupiny siedmich priemyselne najrozvinutejších krajín sveta G7 uviedli, že budú spolupracovať s cieľom podporiť trhy po tom, ako sa Briti vo štvrtkovom (23.6.) referende vyslovili za odchod krajiny z Európskej únie. Informovala o tom agentúra DPA.

"Nadmerné otrasy a prudké výkyvy v oblasti výmenných kurzov sa môžu negatívne odraziť na ekonomickej a finančnej stabilite," uviedli finančníci v oficiálnom vyhlásení zverejnenom po mimoriadnej telekonferencii.

Ako dodali, centrálne banky G7 prijali kroky na zaistenie primeranej likvidity a na podporu fungovania trhov. Medzi členské krajiny G7 patria USA, Británia, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Japonsko.

Foto: TASR/AP
Londýn 24. júna (TASR) - Rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu (EÚ) povedie k dlhému obdobiu neistoty a poškodí ekonomiku aj financie krajiny. Bude mať tiež negatívny vplyv na hodnotenie úverovej bonity Británie aj ďalších inštitúcií, uviedla dnes ratingová agentúra Moody's Investors Service. Informovala o tom RTTNews.

Zvýšenie neistoty počas rokovaní o nových dohodách medzi Britániou a Európskou úniou s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobí obmedzenie prílevu investícií a zníženie spotrebiteľskej aj podnikateľskej dôvery v Británii, čo bude maž negatívny vplyv na rastové vyhliadky jej ekonomiky.

Podľa Moody's brexit nebude mať výraznejšie dôsledky na väčšinu emitentov dlhopisov so sídlom v EÚ. Výsledok referenda však môže zvýšiť riziko politickej fragmentarizácie v rámci únie, ak v členských štátoch klesne podpora pre EÚ.

Podľa Fitch bude mať brexit mierny negatívny vplyv na rating Británie

Výsledok referenda, v ktorom Briti hlasovali pre odchod z Európskej únie (EÚ), bude mať negatívny vplyv na úverovú bonitu väčšiny sektorov v Británii, uviedla ratingová agentúra Fitch Ratings. Brexit totiž zníži strednodobé rastové vyhliadky a investičné perspektívy. Ďalším negatívnym faktorom je neistota ohľadom budúcich obchodných zmlúv. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Podľa Fitch bude mať brexit mierny negatívny vplyv na rating Británie. Agentúra uviedla, že v krátkom čase prehodnotí úverovú známku krajiny.

V stredno až dlhodobom horizonte bude každé rozhodnutie týkajúce sa ratingovej známky závisieť od faktorov, ako sú napríklad rozsah a trvanie vplyvu brexitu na hrubý domáci produkt (HDP), veľkosť devalvácie libry a jej následný vplyv na infláciu, ceny aktív, nezamestnanosť a úrokové sadzby, uviedla agentúra Fitch.

S&P : Británia si po hlasovaní v prospech brexitu nemôže udržať najvyšší rating AAA

Ratingová agentúra Standard and Poor's (S&P) vyhlásila, že Británia si po hlasovaní v prospech brexitu nemôže udržať najvyšší rating AAA. Informovala o tom agentúra Reuters a odvolaním sa na britský denník Financial Times (FT).

"Myslíme si, že rating AAA je v tejto situácii neudržateľný," uviedol Moritz Kraemer šéf oddelenia S&P pre ratingy štátov.

Ďalšie dve veľké ratingové agentúry Fitch a Moodys už dávno pred začiatkom referendovej kampane znížili úverovú známku Británie z najvyššej úrovne AAA.

S&P predtým uviedla, že jej ratingová známka AAA odráža presvedčenie, že Briti zahlasujú za zotrvanie v EÚ.

Bankári: Brexit znamená výrazne slabší ekonomický rast
Banka Barclays.
Foto: TASR AP
Úrokové sadzby vo Veľkej Británii by do šiestich mesiacov mohli klesnúť na nulovú úroveň, keďže britská centrálna banka už dala najavo, že je pripravená urobiť kroky na podporu ekonomiky po tom, ako Briti v referende odhlasovali odchod z Európskej únie. Informoval o tom server BBC.

Ako povedal ekonóm vo švajčiarskej banke UBS David Tinsley, "brexit znamená výrazne slabší ekonomický rast, prudký pokles kurzu libry a ďalšie uvoľňovanie menovej politiky zo strany Bank of England (BoE). Očakáva, že v najbližších šiestich mesiacoch pristúpi banka k dvom zníženiam úrokových sadzieb, pričom by sa mali dostať z terajšieho historického minima 0,5 % na nulu.

BoE znížila hlavnú úrokovú sadzbu na súčasnú úroveň 0,5 % ešte v roku 2009. V tom čase reagovala na svetovú finančnú krízu z roku 2008, ktorá negatívne zasiahla aj do vývoja britskej ekonomiky.

Aké ekonomické dôsledky bude brexit v skutočnosti mať, to podľa Tinsleyho bude závisieť od ďalších rokovaní Británie a Európskej únie o obchodných vzťahoch. Kľúčová bude najmä forma prístupu Británie na jednotný trh EÚ.

Analytici v UBS zároveň očakávajú, že rozhodnutie Britov opustiť EÚ odloží aj plánované zvýšenie úrokových sadzieb v USA. Ekonómovia počítali s tým, že vedenie Fedu pristúpi k zvýšeniu sadzieb v septembri, podľa UBS však za týchto okolností k tomu podľa všetkého nedôjde.

Výnosy dlhopisov krajín eurozóny po rozhodnutí o brexite klesli
Výnosy 10-ročných dlhopisov krajín eurozóny po rozhodnutí o brexite takmer bez výnimky klesli. Informovala o tom agentúra APA.

Výnosy 10-ročných britských dlhopisov padli na sekundárnom trhu na 1,073 %, pričom ešte vo štvrtok (23.6.) sa nachádzali na 1,35 %.

Lídrom v rámci eurozóny zostáva tradične Nemecko. Výnosy jeho 10-ročných dlhopisov padli až na historické minimum -0,60 %. Za ním nasledujú Holandsko (0,194 %), Fínsko (0,275 %), Rakúsko (0,353 %), Francúzsko (0,355 %), Belgicko (0,392 %), Lotyšsko (0,543 %), Litva (0,85 %), Írsko (0,788 %), Slovinsko (1,348 %), Taliansko (1,43 %), Španielsko (1,579 %), Portugalsko (3,391 %) a Grécko (7,748 %).

Agentúra APA nemala k dispozícii aktuálne údaje o výnosoch dlhopisov Estónska, Slovenska, Malty, Cypru a Luxemburska.

Burzoví makléri počúvajú vystúpenie šéfky Fedu Janet Yellenovej
Foto: TASR/AP
Washington 24. júna (TASR) - Federálny rezervný systém USA (Fed) bude spolu s ostatnými centrálnymi bankami pozorne sledovať vývoj na medzinárodných finančných trhoch po rozhodnutí Británie o opustení Európskej únie. S odvolaním sa na dnešné vyhlásenie o tom informovala agentúra DPA.

Fed vo vyhlásení uviedol, že v prípade potreby je pripravený uvoľniť dolárové rezervy s cieľom uvoľniť napätie na trhoch, ktoré by mohlo poškodiť americké hospodárstvo.

Medzinárodný menový fond (MMF) vyzval Britániu a EÚ k spolupráci, aby sa zabezpečil "plynulý prechod" k novým ekonomickým vzťahom.