Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Moody's: Globálne banky budú v roku 2024 čeliť rizikám

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Agentúra Moody's očakáva, že financie zostanú v budúcom roku napäté, čo negatívne ovplyvní ekonomický rast, aj keď centrálne banky začnú znižovať úrokové sadzby.

Londýn 4. decembra (TASR) - Pomalý globálny rast, vyššie riziko nesplácania úverov dlžníkmi a tlak na ziskovosť zhoršujú výhľady bánk v roku 2024. Uviedla to v pondelok ratingová agentúra Moody's. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Predchádzajúce zvyšovanie úrokových sadzieb centrálnych bánk a rastúca nezamestnanosť vo vyspelých ekonomikách oslabujú kvalitu aktív, uviedla Moody's Investors Services vo svojej výhľadovej správe, podľa ktorej vplyv týchto faktorov na sektor nehnuteľností v Spojených štátoch a Európe predstavujú čoraz väčšie riziko.

Aj stres na niektorých trhoch s nehnuteľnosťami v ázijsko-tichomorskom regióne bude pravdepodobne pokračovať, uvádza sa v správe.

Globálne banky vykázali tento rok zmiešané výkony. Ich spotrebiteľské divízie ťažili síce z vyšších úrokových sadzieb, ktoré stanovili centrálne banky na obmedzenie inflácie, no v rovnakom čase tržby investičného bankovníctva zasiahol hlboký pokles obchodov.

Agentúra Moody's očakáva, že financie zostanú v budúcom roku napäté, čo negatívne ovplyvní ekonomický rast, aj keď centrálne banky začnú znižovať úrokové sadzby. Tempo rastu čínskej ekonomiky sa tiež spomalí v dôsledku utlmených výdavkov spotrebiteľov aj podnikov, slabého exportu a pokračujúcej krízy v sektore nehnuteľností, uvádza správa.

Zisky bánk budú pravdepodobne stláčať vysoké náklady na financovanie, slabší rast úverov a vytváranie rezerv na pokrytie potenciálnych zlyhaných, teda nesplácaných úverov, uviedla Moody's. Očakáva však, že kapitálové úrovne, ktoré sú základom finančného zdravia bánk, sa vo všeobecnosti udržia, uvádza správa.

"Financovanie a likvidita budú predstavovať výzvy, ale kapitalizácia zostane stabilná, bude ťažiť z tvorby organického kapitálu a mierneho rastu úverov," povedal Felipe Carvallo z Moody's Investors Service.