Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Moody´s zhoršila výhľad ratingu bankového sektora v Nemecku

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Lepšie sa však vyvíja situácia v talianskom bankovom sektore.

Berlín/Paríž 8. marca (TASR) - Ratingová agentúra Moody´s zhoršila výhľad ratingu bankového sektora v niektorých európskych ekonomikách, vrátane dvoch najväčších. Dôvodom je nepriaznivý vývoj ekonomiky, ktorý sa odráža na ziskoch bánk. Informovala o tom agentúra Reuters.

Jedna z troch najväčších ratingových agentúr na svete tento týždeň uviedla, že v dvoch najväčších ekonomikách Európskej únie, v Nemecku a vo Francúzsku, zhoršila výhľad ratingu bankového sektora zo stabilného na negatívny. Rovnaký krok okrem toho urobila aj v prípade bankového sektora vo Švédsku, v Holandsku a Belgicku. Zároveň znížila výhľad ratingu aj v Británii, ktorá od roku 2020 už nie je členom EÚ.

Ako dôvod agentúra uviedla, že vyššie straty v dôsledku nesplácaných úverov a zvýšené náklady na financovanie sa odrazia na vývoji ziskov bánk v najväčších európskych ekonomikách. Lepšie sa však vyvíja situácia v talianskom bankovom sektore. V tomto prípade Moody´s výhľad zlepšila, konkrétne z pôvodne negatívneho na stabilný.