Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ratingová agentúra zlepšila odhad rastu poľskej ekonomiky na vyše 3 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako dôvod optimistickejšieho odhadu Moody's uviedla viacero ekonomických údajov, ktoré Varšava v poslednom období zverejnila.

Varšava 27. marca (TASR) - Ratingová agentúra Moody's zlepšila prognózu tohtoročného ekonomického rastu Poľska na vyše 3 %. Ako dôvod optimistickejšieho odhadu agentúra uviedla viacero ekonomických údajov, ktoré Varšava v poslednom období zverejnila.

Moody's oznámila, že poľská ekonomika by mala tento rok vzrásť o 3,2 %. Pôvodne agentúra odhadovala, že rast ekonomiky dosiahne v tomto roku 2,9 %.

K novej prognóze prispel pokles miery nezamestnanosti vo februári, ako aj zrýchlený rast miezd na začiatku tohto roka. To by malo podporiť súkromnú spotrebu, ktorá je hlavným ťahúňom rastu poľskej ekonomiky. Na hrubom domácom produkte Poľska sa podieľa až 60 %.

Cudzinci v Poľsku vlani minuli medziročne o 3,8 % viac peňazí



Cudzinci, ktorí vlani navštívili Poľsko, minuli viac peňazí ako rok predtým. Oznámil to dnes centrálny štatistický úrad GUS.

Konkrétne, návštevníci zo zahraničia minuli v roku 2016 v Poľsku celkovo 39,1 miliardy zlotých (9,16 miliardy eur). To je o 3,8 % viac ako v roku 2015, uviedol GUS.

V poslednom kvartáli minulého roka pritom výdavky cudzincov v Poľsku klesli. Za tri mesiace do konca decembra 2016 totiž minuli cudzinci v susednej krajine 9,2 miliardy PLN, o 15,9 % menej ako v predchádzajúcom štvrťroku.