Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Moody’s znížila prognózu rastu britskej ekonomiky

Ilustračné foto Foto:

Moody’s očakáva, že britská ekonomika tento rok vzrastie o 0,4 % a na budúci rok o 1,8 %.

Londýn 31. júla (TASR) - Ratingová agentúra Moody’s znížila prognózu rastu britskej ekonomiky. Varovala, že pre Londýn sa tým sťaží konsolidácia verejných financií. Agentúra však verí, že vláda splní svoje plány v oblasti zníženia dlhu.

Moody’s očakáva, že britská ekonomika tento rok vzrastie o 0,4 % a na budúci rok o 1,8 %. Agentúra je stále optimistickejšia než Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý počíta tento rok s tempom rastu britskej ekonomiky na úrovni 0,2 % a v roku 2013 vo výške 1,4 %.

"Aj keď Moody’s vidí rastúce výzvy, ktoré skomplikujú znižovanie dlhu v termíne stanovenom vládou - podobne ako dôsledky prípadného akéhokoľvek ďalšieho zníženia krátkodobého rastu - agentúra verí, že reakcia britskej vlády na negatívne trendy koncom vlaňajška signalizuje jej odhodlanie obnoviť udržateľnú dlhovú pozíciu," uvádza sa v správe Moody’s.

Britská ekonomika v 2. kvartáli tohto roka klesla o 0,7 %, čo je výrazne viac, než sa očakávalo. Niektorí investori preto predpokladajú, že Moody’s, ktorá vo februári zhoršila výhľad trojáčkového ratingu Británie na negatívny, pristúpi k zníženiu hodnotenia úverovej bonity krajiny.

Podľa agentúry aktuálne údaje o vývoji britskej ekonomiky podčiarkujú problémy Londýna. Predpokladá však, že tempo expanzie britskej ekonomiky sa vráti k jej rastovému potenciálu na úrovni 2,5 %. Čím dlhšie to bude trvať, tým sa bude zvyšovať riziko trvalého poškodenia, dodala agentúra.