Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Moody's znížila rating piatim portugalským bankám

Moody's znížila štyrom bankám rating dlhodobých záväzkov a vkladov o jeden stupeň, takže majú rovnakú alebo o jeden stupeň nižšiu známku ako samotné Portugalsko.

Lisabon 29. marca (TASR) - Medzinárodná agentúra Moody's dnes znížila rating piatim portugalským bankám. Očakáva totiž ďalšie zhoršenie kvality ich domácich aktív a ziskovosti v dôsledku slabých vyhliadok portugalskej ekonomiky, ktorá sa zmieta v recesii.

Ďalšie riziká pre banky v Portugalsku predstavuje veľký objem štátnych dlhopisov v ich portfóliu a tiež nedostatočný prístup k vonkajším zdrojom financií.

Portugalsko je treťou krajinou eurozóny, ktorá musela vlani požiadať Medzinárodný menový fond a Európsku úniu o záchranných úver vo výške 78 miliárd eur.

Moody's znížila štyrom bankám rating dlhodobých záväzkov a vkladov o jeden stupeň, takže majú rovnakú alebo o jeden stupeň nižšiu známku ako samotné Portugalsko, ktoré má rating na úrovni Ba3. Ide o banky Banco Espirito Santo, Banco Internacional do Funchal, Banco BPI a Caixa Geral de Depositos. Piatej banke, Banco Santander Totta, ktorá je dcérou španielskej Banco Santander, znížila rating o dva stupne na Ba1.

Ďalším dvom bankám - Banco Comercial Portugues a Caixa Economica Montepio Geral - potvrdila rating na úrovni Ba3.

Všetkým bankám pridelila Moody's negatívny výhľad, čo znamená, že im môže v budúcnosti ratingy ešte znížiť.

Informovala o tom agentúra RTTNews.