Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Moody's znížila rating spoločnosti Telefónica o jeden stupeň na Baa2

Foto:

Moody's 13. júna znížila aj rating Španielska, a to o tri stupne z A3 na Baa3, čo je posledná úroveň v investičnom pásme.

Madrid 20. júna (TASR) - Medzinárodná agentúra Moody's dnes znížila úverový rating najväčšej telekomunikačnej spoločnosti v Španielsku - Telefónica o jeden stupeň na Baa2 z Baa1.

Dôvodom sú slabé spotrebiteľské výdavky, ktoré môžu v dôsledku zhoršovania dlhovej krízy Španielska ešte klesnúť. Moody's preto upozornila, že v budúcnosti môže jej rating ešte zredukovať.

Španielska ekonomika sa prepadla do recesie a miera nezamestnanosti dosiahla v 1. štvrťroku 22,4 %. Vláda v Madride 9. júna oznámila, že požiada Európsku úniu o úver v hodnote 100 miliárd eur na sanáciu bánk. Investori sa však obávajú, že nielen banky, ale aj štát bude onedlho potrebovať záchranný úver, keďže náklady krajiny na obsluhu jej dlhov už dosahujú úroveň, pri ktorej museli Grécko, Írsko a Portugalsko požiadať o finančnú pomoc.

Moody's 13. júna znížila aj rating Španielska, a to o tri stupne z A3 na Baa3, čo je posledná úroveň v investičnom pásme.