Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Moody's znížila rating Turecka do špekulatívneho pásma

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako dôvod uviedla viaceré riziká v dôsledku krokov po neúspešnom pokuse o prevrat, čo podľa nej povedie k zhoršeniu vývoja ekonomiky.

Istanbul 25. septembra (TASR) - Ratingová agentúra Moody's Investors Service znížila rating Turecka o jeden stupeň, čím ho stlačila do špekulatívneho pásma. Ako dôvod uviedla viaceré riziká v dôsledku krokov po neúspešnom pokuse o prevrat, čo podľa nej povedie k zhoršeniu vývoja ekonomiky. Krok agentúry tak znamená ďalší úder pre ekonomiku, ktorou v poslednom období otriaslo niekoľko teroristických útokov, neúspešný pokus o štátny prevrat a diplomatický konflikt s Ruskom. Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.

Moody's uviedla, že rating Turecka znížila v piatok (23.9.) o jeden stupeň z Baa3 na Ba1, čo znamená, že rating krajiny spadol do neinvestičného pásma. Pre Ankaru to znamená vyššie náklady na pôžičky, keďže pri špekulatívnom pásme investori požadujú vyššie úroky. Navyše, mnohé svetové investičné fondy investujú do dlhopisov konkrétnej krajiny len v prípade, ak má z troch hlavných ratingových agentúr minimálne od dvoch stanovený investičný rating.

Ako prvá stlačila rating Turecka do neinvestičného pásma ešte v júli ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P). V investičnom pásme tak drží rating Turecka z kľúčových ratingových agentúr už len Fitch.

Moody's uviedla, že politické otrasy, ktoré nasledovali po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat 15. júla, budú mať negatívny vplyv na vývoj ekonomiky v nasledujúcom období. Predpokladá, že kroky vlády v reakcii na pokus o prevrat odradia zahraničných investorov a zablokujú ekonomické reformy.

Okrem toho agentúra poukázala aj na dôsledky série teroristických útokov na kľúčový cestovný ruch krajiny, ako aj na konflikt Ankary s Ruskom po zostrelení ruského bojového lietadla tureckou stíhačkou v novembri minulého roka. V nasledujúcich mesiacoch Rusi prestali navštevovať turecké letoviská, pritom do incidentu patrili ku kľúčovej zahraničnej klientele.

Rozhodnutie Moody's nasledovalo len deň po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v rozhovore pre agentúru Bloomberg kritizoval ratingové agentúry v súvislosti s hodnotením jeho krajiny. Ako povedal, nezaujíma ho, či Turecku rating znížia, nakoľko podľa neho kroky ratingových agentúr sú politicky motivované a nevychádzajú z ekonomických fundamentov.