Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Moody’s znížila úverový rating Srí Lanky na Ca

Foto: TASR/AP

Najnovšie hodnotenie odzrkadľuje tiež nedostatky v oblasti riadenia a schopnosti inštitúcií prijímať rozhodné opatrenia.

Kolombo 19. apríla (TASR) - Agentúra Moody's Investors Service znížila úverový rating Srí Lanky hlbšie do neinvestičného pásma na Ca z Caa2. Výhľad ratingu je stabilný. Dôvodom je rozhodnutie krajiny pozastaviť platby dlhu, čo podľa Moody's povedie k „sérii nesplatených úverov“.

Agentúra poznamenala, že straty veriteľov v súkromnom sektore vyplývajúce z prípadnej reštrukturalizácie dlhu Srí Lanky budú pravdepodobne značné. A presiahnu úrovne strát v súlade s predchádzajúcim ratingom Caa2 vzhľadom na nízku úroveň devízových rezerv, ktorú znásobujú tlaky spojené s vyššími cenami palív a potravín, pomalým zotavovaním cestovného ruchu a slabým prílevom priamych zahraničných investícií.

Najnovšie hodnotenie odzrkadľuje tiež nedostatky v oblasti riadenia a schopnosti inštitúcií prijímať rozhodné opatrenia.

Agentúra Standard & Poor's hodnotí úverový rating Srí Lanky známkou CC s negatívnym výhľadom a Fitch jej naposledy pridelila známku C s výhľadom n/a.

Srí Lanka zápasí s najhoršou hospodárskou krízou od získania nezávislosti v roku 1948. Krajine došli doláre na financovanie životne dôležitého dovozu vrátane potravín, liekov a paliva, čo vyvolalo týždne trvajúce protesty požadujúce odstúpenie prezidenta Gotabaja Radžapaksu.

Hlavný maloobchodný predajca ropy Ceylon Petroleum Corporation v utorok zvýšil ceny až o 64,2 % a zrušil prídelový systém obmedzujúci množstvo paliva, ktoré si jednotlivci môžu kúpiť.

Srí Lanka požiadala Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc vo výške tri až štyri miliardy USD (2,76 - 3,68 miliardy eur) na prekonanie krízy platobnej bilancie a na posilnenie vyčerpaných devízových rezerv.

(1 EUR = 1,0878 USD)