Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Moscovici: Grécko musí opätovne získať plný prístup na dlhopisové trhy

Francúzsky politik Pierre Moscovici. Foto: TASR/AP

Tretí záchranný balík pre Grécko sa skončil vlani v auguste. V posledných rokoch pod dohľadom medzinárodných veriteľov testovalo záujem investorov.

Atény 16. januára (TASR) - Grécko musí opätovne získať plný prístup na dlhopisové trhy a je potrebné urobiť všetko pre splnenie tohto cieľa, uviedol komisár EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici.

"Urobme z Grécka kompletne úspešný príbeh v rámci eurozóny," povedal Moscovici novinárom po stretnutí s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom v Aténach. Najdôležitejšie je podľa neho zníženie nezamestnanosti, predovšetkým medzi mladými ľuďmi. "Grécko by malo opätovne získať plný prístup na trhy."

Tretí záchranný balík pre Grécko sa skončil vlani v auguste. V posledných rokoch pod dohľadom medzinárodných veriteľov testovalo záujem investorov, teraz sa však chce vrátiť na dlhopisové trhy ako bežný dlžník.

Grécko sa dohodlo s veriteľmi, že bude pokračovať v štrukturálnych reformách, ktoré bude štvrťročne hodnotiť Európska komisia (EK). Reformy zahŕňajú zníženie veľkého objemu zlých dlhov v portfóliách bánk a privatizáciu.

Moscovici vyzval Grécko, aby pokračovalo v úsilí, aby ministri financií eurozóny v marci pozitívne zhodnotili reformy a schválili vyplatenie asi 750 miliónov eur zo ziskov Európskej centrálnej banky (ECB), ktoré jej priniesli grécke dlhopisy.