Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Moslimské bratstvo viedlo protesty proti zvyšovaniu cien benzínu

Protivládny protest, ktorý zorganizovalo opozičné hnutie Moslimské bratstvo v spolupráci s ľavicovými skupinami a nezávislými aktivistami. Foto: TASR/AP

V Jordánsku opäť zdvihla vláda ceny pohonných hmôt, tentokrát o 10 percent. Vyzbierané peniaze majú pokryť rekordný rozpočtový deficit krajiny.

Ammán 2. septembra (TASR) - Tisíce obyvateľov Jordánska protestovali v sobotu proti desaťpercentnému nárastu cien pohonných hmôt, oznámila dnes agentúra DPA.

Sériu demonštrácií po celom Jordánsku, vrátane metropoly Amán, zorganizovalo opozičné hnutie Moslimské bratstvo v spolupráci s ľavicovými skupinami a nezávislými aktivistami.

Rozhorčení účastníci protestných zhromaždení vyzývali na okamžité zrušenie nepopulárneho opatrenia a odstúpenie jordánskeho premiéra Fájiza Taráwnu.

Vláda tvrdí, že už druhé zvýšenie cien pohonných hmôt za tri mesiace je potrebné na pokrytie rekordného rozpočtového deficitu vo výške 4,2 miliardy dolárov.

Demonštranti prejavovali nespokojnosť aj voči kráľovskému palácu. Ten podľa nich toleruje rozsiahlu korupciu, ktorá je - ako sa domnievajú - skutočnou príčinou jordánskej ekonomickej krízy. Sobotňajšie protesty v Jordánsku boli najväčšie za ostatné tri mesiace.