Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Most-Híd so zmenou financovania menšinových kultúr neuspel

Béla Bugár, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Fond na podporu kultúry národnostných menšín mal riešiť podporu kultúry národnostných menšín a tiež dotačný systém.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Financovanie menšinových kultúr sa nezmení. Poslanci totiž odmietli návrh zákona, ktorým chcel opozičný Most-Híd zriadiť nový Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Ten mal riešiť podporu kultúry národnostných menšín a tiež dotačný systém. Mal zabezpečiť systematickú podporu umeleckých a vedeckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu národnostných menšín. Peniaze mal podľa návrhu dostávať najmä zo štátneho rozpočtu. Ročne najmenej vo výške osem miliónov eur.

Fond mal byť verejnoprávnou inštitúciou zriadenou Ministerstvom kultúry SR. "Účelom fondu je predovšetkým zachovanie, vyjadrenie, ochrana a rozvoj kultúrnej identity a kultúrnych hodnôt národnostných menšín, ďalej výchova a vzdelávanie k právam národnostných menšín, ako aj rozvoj a podpora interetnického a interkultúrneho dialógu a porozumenia medzi národnostnou väčšinou a národnostnými menšinami či etnickými skupinami, a to všetko prostredníctvom navrhovaného dotačného systému," vysvetľoval Most-Híd.

Vo fonde mali byť odborníci a zástupcovia jednotlivých národnostných menšín. Šéfovať mu mal riaditeľ a pozostávať mal aj zo 14 odborných rád a dozornej rady. Riaditeľa mal podľa návrhu Mosta-Híd menovať a odvolávať minister kultúry. Jeho funkčné obdobie malo byť štyri roky.

Dotačný systém mal byť postavený na zásadách, ako je stabilita, samospráva, odbornosť, transparentnosť, úmernosť a proporcionalita. Peniaze mal fond dostávať najmä zo štátneho rozpočtu. "A to v rámci schválených limitov na príslušné rozpočtové obdobie podľa zákona o štátnom rozpočte fondu príspevok minimálne vo výške osem miliónov eur," doplnil Most-Híd. Okrem toho malo podľa strany ministerstvo poskytovať fondu aj osobitný príspevok, ktorý mal byť poskytovaný prioritne z prostriedkov uhradených do štátneho rozpočtu vo forme odvodov prevádzkovateľov hazardných hier.