Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

MOST-HÍD: Odkúpenie 17 % akcií Slovenských elektrární je nereálne

Béla Bugár Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava 2. mája (TASR) - Návrh vlády na odkúpenie len 17 % akcií Slovenských elektrární (SE) štátom možno považovať za nereálny. Tvrdí to opozičný Most-Híd. "Takýmto obchodom by sa Enel stal minoritným akcionárom a navyše by musel dostavať Mochovce, nehovoriac o tom, že ich podiel by bol pre akéhokoľvek nového investora už nezaujímavý," argumentuje ekonomický poradca predsedu strany Bélu Bugára Tomáš Meravý.

Most-Híd považuje tento prístup vlády za nekonštruktívny a poškodzujúci imidž Slovenska v zahraničí. "Ak je cieľom vlády odplašiť všetkých zahraničných investorov, tak sa to premiérovi na škodu všetkých občanov Slovenska úspešne darí," tvrdí Meravý.

Budúca vláda bude mať preto podľa neho čo robiť, aby napravila reputáciu Slovenska v zahraničí a dokázala pritiahnuť do našej krajiny nových investorov. "Aj vďaka zahraničným investíciám potom dokážeme vytvárať nové pracovné miesta a tak umenšovať najväčší problém Slovenska, ktorým je vysoká nezamestnanosť," dodal Meravý.

Získanie väčšiny v Slovenských elektrárňach aj dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) označil za jednu z aktuálnych priorít vlády. Štát v súčasnosti vlastní 34 % spoločnosti, na získanie väčšiny tak potrebuje získať ešte aspoň 17 % akcií. Väčšinový vlastník, taliansky Enel, práve predáva svoj 66-% podiel. Vláda však tento proces podľa Fica bude obštruovať, pokiaľ nezíska garancie na dostavbu 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach.

Na získanie kontrolného balíka akcií nebude potrebné minúť veľa peňazí, predpokladá šéf exekutívy. "Možnosti sú všelijaké. Momentálne sa na burze predávajú akcie Slovak Telekomu. Domnievam sa, že tých 17 % nemá nejakú zvláštnu hodnotu," konštatoval v dnešných Sobotných dialógoch RTVS.